Цюрих и Женева са два от най-добрите за живот градове

Цюрих и Женева са два от най-добрите за живот градове
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    08.09.2024
  • Сподели:

Скандинавските страни се славят като едни от най-предпочитаните за живот. Свикнали сме Дания, Финландия и Норвегия да оглавяват класациите за държавите с най-щастливо население, но има и една друга европейска страна, която се нарежда сред най-добрите места в света за живеене.

И това е Швейцария. Нейните Цюрих и Женева са в топ 10 на тазгодишния Global Liveability Index и Smart City Index и могат да се похвалят, че са два от най-благоприятните за живот градове, пише LifeStyle.bg.

Като по-малка страна, граничеща с пет други, през годините Швейцария е била повлиявана от различни култури и езици. А това е довело до добри подходи и методи на управление. Благодарение на влиянието на културни, етнически и езикови малцинства, има висока приемственост и прилагане на компромиси. Освен това жителите вземат активно участие във вземането на решения за страната, чрез упражняването на правото си на глас на избори и референдуми.

Ето и с какво по-точно обаче Швейцария е по-специална и продължава да е една от най-добрите за живеене страни.

Образование

В класацията Global Liveability както Женева, така и Цюрих, могат да се похвалят с перфектен резултат от 100 точки в категорията за образование, пише BBC. Държавните училища поддържат високо ниво и не може да се каже, че отстъпват по качество на образованието на частните. Уроците не са фокусирани само върху академичните постижения, а наблягат и на практичните за живота и работата умения. Чрез учебната програма децата се учат и на социални компетенции, независимост, самоорганизация, дори и поведение.

Безопасност и социален живот

В Швейцария не е рядко срещано родителите да пускат децата си да ходят до училище и обратно вкъщи сами. Градовете в страната се класират високо в индексите за безопасност, стабилност, култура и околна среда. Разбира се, престъпност също има, но тя е сред най-ниските в света.

Освен това приоритет на жителите в страната са социалният и семейният живот, което означава, че и ритъмът в ежедневието им е по-спокоен. Хората рядко бързат, работното време е фиксираното и така имат време за ежедневни разходки, време със семейството у дома, както и други занимания в свободното си време. За Швейцария не са характерни също така дългите пътувания до работното място или задръстванията, дори и поръчването на храна за вкъщи.

С грижа за природата

Това води и до следващия критерий, който е свързан с уважението и грижата на швейцарците към природата. Те ценят селското си стопанство и поддържат растителността, като наблягат на озеленяването.

Освен това страната има късмет с естествено красивия си пейзаж - реки, езера и внушителните Алпи, разбира се. Близостта на швейцарските градове до открита природа също допринася значително за чувството на щастие у жителите, особено предвид, че правителствените и културните норми позволяват достатъчно свободно време.

Швейцария подкрепя идеята, че контактът с природата е от съществено значение за благосъстоянието на хората, като включва тази концепция и в планирането на градовете и жилищните пространства.

Жителите и на други градове също се радват на достъпността на природата. А ползите от ангажираната инфраструктура в страната се простират дори извън големите градове. Туристическата инфраструктура също е добра, не липсват и организирания обществен транспорт, ресторанти и хотели за туристите.

Пътуване и транспорт

Швейцария предлага лесна и удобна достъпност до останалата част от Европа. Наред с това жители и посетители на страната могат да разчитат и на междуградски обществен транспорт с надеждна влакова система, както и да се възползват от технологични услуги, които улесняват доста. В момента дори се тестват и самоуправляващи се превозни средства.

Картата SwissPass например пък е особено практична, тъй като служи като универсален билет за целия обществен транспорт и осигурява достъп до библиотеки, музеи и общински съоръжения.

Плюс на Швейцария също така е и сравнително малката ѝ площ, тъй като така всичко е близо. Това означава, че и за жителите, и за туристите, планинските екскурзии и други развлекателните дейности в града са еднакво достъпни. Така например сутрин човек може да си направи туристически преход в планината или пикник до езерото, а вечерта вече да е слязъл до центъра на града, където да се гмурне в по-оживените улици.

Станете почитател на Класа