Тъкането превръща неграмотни жени в бизнесдами в Свазиленд

Тъкането превръща неграмотни жени в бизнесдами в Свазиленд
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    07.09.2024
  • Сподели:

Само 44% от жените в Есватини имат достъп до средно образование, а равенството между половете остава истинско предизвикателство, предава Voice of America, цитирана от NOVA.

С помощта на организацията Garn Rural 64-годишната майка на шест деца -Трифина Макакула успява да изпрати всичките си деца в училище. "Научих дъщеря си и снаха си на изкуството на тъкането и всички изкарвахме прехраната си от това", споделя Макакула.

Garn Rural предоставя на работа на повече от 700 жени занаятчии. Организацията помага на жените да постигнат успех чрез тъкане и предприемачество, превръщайки ги в квалифицирани занаятчии и бизнесдами. Джанин Бело, която работи за местна неправителствена организация Fair and Square, смята, че въздействието на Garn Rural е осезаемо за живота в Есватини.

От скромно начало като малка инициатива, организацията е помогнала на жените в общността да осигурят по-добро бъдеще за себе си и семейството си. Скепсиле Мцедфа е била на 17 години, когато е забременяла и е напуснала училище. "Използвам парите, които изкарвам, за да подсигуря децата си и да платя тяхното образование. Наследството на тъкането се предава от майка на дъщеря. Горда съм да продължа тази традиция и да създам по-добро бъдеще за семейството си", споделя Мцедфа.

Организацията е основана от покойната Джени Торн през 1992 г.

"Намирането на работа в нашата общност е трудно, но Garn Rural създаде възможности за жените тук. Garn Rural не е просто бизнес. Организацията дава надежда в общност, където възможностите са оскъдни," казва Заби Ледамини, лидер на общността.

През последните три десетилетия търсенето на естествените и креативни продукти на Garn Rural нараства, което позволи на марката да стане световно призната в производство на висококачествени продукти като сервизи, осветление и тъкано изкуство.

"Джени Торн искаше да помогне за социалните проблеми в страната," казва Сигхид Брасвиг Торн.

Garn Rural помага да се гарантира, че следващото поколение жени от Есватини ще носи част от своята култура със себе си, докато създават нови пътища за по-добро бъдеще, допълват от VOA.

Станете почитател на Класа