Петте най-скъпи сватби в историята

Петте най-скъпи сватби в историята
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    31.08.2024
  • Сподели:

Сватбите са празненства на любовта, но в някои случаи те може да струват цяло състояние, отбелязва "Гардиън". Разходите може да нараснат много бързо заради тоалети, видеозаснемане, фотография, храна, напитки, място на провеждане, украса. Въпреки това богатите и известните изглежда имат неутолимо желание за най-сложните и екстравагантни сватбени тържества.

Кои са петте най-скъпи?

1. Сватбата на Анант Амбани и Радхика Мерчант

Вероятно ще се окаже, че бракосъчетанието на Анант Амбани и Радхика Мерчант струва приблизително 600 млн. щатски долара, след като се вземат предвид разходите за предсватбеното тържество, като например музикални изпълнения на изпълнители като Риана и Джъстин Бийбър, охрана, луксозни круизи и частни самолети, както и настаняване. Според съобщенията младоженецът е купил на всеки гост ръчен часовник на стойност 200 000 евро.

2. Сватбата на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум и принцеса Салама

Дубайският монарх е платил повече от 137 млн. долара за петдневната сватба през 1979 г. По време на церемонията 20 камили със скъпоценни камъни носеха подаръците на булката. Тя все още държи световния рекорд на Гинес за най-скъпа сватба.

3. Сватбата на принцеса Даяна и принц Чарлз през 1981 г.

Това е най-пищната кралска сватба на XX век. Роклята на Даяна е била покрита със сложна украса от 10 000 перли, а двойката е избрала да има 27 сватбени торти вместо само една.

Когато се коригират спрямо инфлацията, разходите възлизат на повече от 110 млн. долара (84,7 млн. паунда), въпреки че по онова време тя струва приблизително 48 млн. долара (37 млн. паунда) и поради това не може да бъде включена в Книгата на рекордите на Гинес.

4. Сватбата на Ваниша Митал и Амит Бхатия

Най-скъпата сватба, регистрирана официално от Книгата на рекордите на Гинес, се е състояла във Версай, Франция, през 2004 г., като цената ѝ е била 55 млн. долара (42,4 млн. паунда). Двойката е Ваниша Митал и Амит Бхатия. Бащата на Ваниша е индийският милиардер и стоманен магнат Лакшми Митал, който по това време е третият най-богат човек в света.

Шестдневното събитие включваше сложна церемония по годежа и изпълнения на гости. На събитието присъстваха над 1000 души, всеки от които беше докаран от Индия до Париж с 12 самолета и настанен в петзвездния хотел le Grand Intercontinental.

5. Сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 г.

Тя е една от най-скъпите досега - струва около 34 млн. долара. Церемонията се състоя в Уестминстърското абатство в Лондон. Кейт Мидълтън носеше разкошна рокля на Alexander McQueen, а сватбата беше наблюдавана от милиони хора по света.

Станете почитател на Класа