Откриха пътя към "Свещения граал в химията"

Откриха пътя към "Свещения граал в химията"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.08.2024
  • Сподели:

Учените са открили пътя до елемент 120 — Свещеният граал в химията. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Празните позиции в Таблицата на Менделеев обозначават елементи, които не съществуват в естествени условия в природата и не могат да бъдат синтезирани в лабораторни експерименти на този етап. "С помощта на изкуствения интелект и възможността да се контролират такъв тип ядрени реакции, се вижда, че можем поне хипотетично да започнем да запълваме тези кутийки. Една от надеждите идва от Националната лаборатория "Лорънс“ в Бъркли, която обяви начин за надеждно създаване на елемент 116 – ливерморий. За него се смята, че той е неуловим, но ако бъде създаден, ще създаде остров на стабилност в химията за по-тежки ядрени реакции и ще насочи изследователите към елемент 120“, обясни доц. Тодорова.

Най-тежкият познат елемент до момента е с атомен номер 118 – оганесон. "Той е направен с помощта на лъч от частици с калциев изотоп и калций 48“, обясни футурологът.

Калций 48 е базов елемент за създаването на нови елементи, но учените вече не разполагат с материали, с които да го комбинират.

Елемент 120 е свръхтежък и не може да съществува в естествени условия на земята. "Смята се, че това ще бъде изключително голям пробив, защото ако бъде постигнат в лабораторни условия, това ще отвори ресурс за създаване на качествено нови структури и материали, които ще бъдат ресурс за създаване на квантови компютри, ракети, високотехнологични изделия. За момента ние сме изчерпали ресурса и потенциала на наличните материали и за да направим качествен скок ни трябва такъв тип нови материали“, обясни Мариана Тодорова.

Станете почитател на Класа