Ако искаш: Две бирички с цаца и картофки - 20 лева!

Ако искаш: Две бирички с цаца и картофки - 20 лева!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.08.2024
  • Сподели:

С колко поскъпва рибата и морските дарове от рибарската лодка до масата в ресторанта?

Георги Димов-Чикагото е дългогодишен рибар. 

„За съжаление в момента рибата е много малко. Сезоните се смениха, много рано се стопли водата и сафридът, който хващаме влезе надълбоко в по-хладни води“, обяснява Георги Димов пред bTV.

Топлата вода и прекомерният улов са едни от основните причини, за да има по-малко и по-скъпа риба на пазара. 

„В целия свят рибата е скъпо удоволствие. Тук преди години не беше така, рибата беше много по-евтина, но сега пазарът се регулира и това нещо – става според количествата и според търсенето. Сафридът е евтин, при нас го изкупуват в рамките на 5-7 лева, на пазара обаче е 10-12 лева. Попчето 12 лева го изкупуват, а на 14 лева го продават. И то не достига понеже има доста рибни ресторанти“, категоричен е Георги Димов.

На един от най-големите рибни пазари в Бургас цените варират от 4 лева за килограм цаца до 40 лева за килограм калкан.

„Клиентите в момента предпочитат сафрид. Пресен черноморски сафрид имаме в момента, много е хубав. По-рядко излиза едър улов, повечето е граца. В момента е сезона на мидите, юли-август ядката е най-пълна и най-хубава. Всеки ден получаваме пресни миди. Най-предпочитани в момента са мидите и раците. Ние гледаме за всеки клиент да имаме риба, како имаме на 4-5 лева риба, така имаме и по 15-20 лева“, обяснява Зекие Мехмедова.

„Много е топло за цацата, само замразена имаме. Няма на всеки магазин. Мидите са си на 4 лева от много години насам, сафрида е на 10 лева, ако е пресен. Прясното попче се продава  на 15 лева. Има и вносна риба – като лаврак и ципура. Прясна риба се намира все по-малко и може би затова е по-скъпа“, категоричен е и търговецът Надя Келер.

А от пазара до чинията в ресторанта цената на морските продукти скача двойно. Почивка на българското Черноморие обаче не може да мине без вкусна цаца на плажа, най-често в комбинация с картофки или студена бира.

„Предвид, че хората разчитат само на един сезон, мисля че е нормално, по-високи са цените в сравнение с вътрешността на страната, но е добре… все пак става дума за два-три – всеки може да си го позволи. Цаца с биричка – това си е задължително, когато отидеш на море“, коментира темата Ани, клиент в ресторанта.

„Вкусно е, рибената чорба е много хубава. Аз на морето предпочитам рибена чорба да хапвам, защото на друго място в страната почти не правят“, твърди и Любомир, също клиент в ресторанта.

„Две бирички с цаца и картофки със сирене са около 20 лева при нас. Съвсем минимална е надценката. Предлагаме миди с черупката в собствен сос като предлагаме порции от половин килограм или от килограм – 7 лева е половинката, а 15 лева е килограма“, пояснява ресторантьора Нина Баева.

И все пак най-поръчваната риба от българите и чужденците си остава цацата.

 

Станете почитател на Класа