2 август: Международен ден на бирата

2 август: Международен ден на бирата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.08.2024
  • Сподели:

Бирата е една от най-популярните алкохолни напитки в света, датира от векове, има хиляди рецепти и милиони почитатели във всички краища на планетата. Ето защо не е изненадващо, че в чест на нея навсякъде се организират много фестивали, панаири и празници от различни нива.

 

 

Така в календара на много страни се появяват „професионални“ празници на производителите и любителите на тази пенлива, опияняваща напитка. Например в Исландия е 1 март, в Русия основният индустриален празник на производителите на бира – Денят на пивовара – се празнува на втората събота на юни.

През последните години все по-популярен става Международният ден на бирата – ежегоден неофициален празник на всички любители и производители на тази напитка, който се отбелязва в първия петък на август. Основател на празника е американецът Джеси Авшаломов, баровец, който искал по този начин да привлече още повече посетители в заведението си.

Този празник се проведе за първи път през 2007 г. в град Санта Круз (Калифорния, САЩ) и от няколко години имаше фиксирана дата – 5 август, но с разширяването на географията на празника датата му също се промени – от 2012 г. се празнува в първия петък на август . По това време той се превърна от местен фестивал в събитие от международен мащаб – през 2012 г. беше отбелязан в 207 града в 50 страни на 5 континента. Освен в САЩ днес Денят на бирата се отбелязва и в много страни в Европа, Южна и Северна Америка, Азия и Африка. Но в Русия тя все още не е много известна, въпреки че бирата винаги е била популярна в Русия.

Както вече споменахме, бирата е много древна напитка. Според археологическите находки бирата в Древен Египет се е произвеждала още през 3 век пр. н. е., тоест нейната история може да се върне в по-древни времена. Редица изследователи свързват появата му с началото на човешкото отглеждане на зърнени култури – 9000 г. пр.н.е. Между другото, има мнение, че първоначално пшеницата е била култивирана не за печене на хляб, а специално за производство на бира. За съжаление името на човека, който е измислил рецептата за приготвянето на тази напитка, не е известно. Въпреки че, разбира се, съставът на „древната“ бира е различен от съвременната бира, която включва малц и хмел.

Днес, както и преди, основната цел на всички подобни празници е да се съберете с приятели и да се насладите на вкуса на любимата си бира… (Снимка: BlueSkyImage, лицензирано от Shutterstock.com)

Бирата, приблизително такава, каквато я познаваме днес, се появява през 13 век. Тогава към нея започва да се добавя хмел. Пивоварни се появиха в Исландия, Германия, Англия и други европейски страни и всяка имаше свои собствени тайни за приготвяне на тази напитка. Бирата се правеше по различни семейни рецепти, които се предаваха от баща на син и се пазеха в най-строга тайна. Смята се, че традицията да се организират буйни тържества в чест на бирата идва от Исландия, родината на викингите. И след това тези традиции бяха подхванати в други страни.

Днес, както и преди, основната цел на всички подобни празници е да се съберете с приятели и да се насладите на вкуса на любимата бира, да поздравите и благодарите на всички, които по един или друг начин са свързани с производството и сервирането на тази пенлива питие.

Ето защо, традиционно на Международния ден на бирата, основните събития се провеждат в кръчми, барове и ресторанти, където всички участници в празника могат да опитат бира не само от различни сортове, но и от различни производители от различни страни и дори редки сортове. Освен това заведенията са отворени до сутринта, защото основната традиция на празника е да поберете толкова бира, колкото можете да поберете. И например в САЩ често се организират различни тематични партита, викторини и игри, особено beer pong (алкохолна игра, при която играчите хвърлят топка за пинг-понг през масата, опитвайки се да я ударят в чаша или чаша с бира, стояща в другия край на тази маса). И всичко това на чаша висококачествена напитка. Основното нещо, което трябва да запомните е, че бирата все още е алкохолна напитка, така че трябва да празнувате Деня на бирата по такъв начин, че да нямате главоболие сутрин.

Някои любопитни факти за бирата:
– Смята се, че най-пиещата нация са германците, чехите и ирландците са малко по-назад от тях по консумация на бира.
– В Англия, в град Great Harwood, се провежда необичайно състезание по бира – мъжете организират състезание на 5 мили, като по време на това разстояние трябва да изпият чаша бира в 14 кръчми, разположени по протежението на разстоянието. Но в същото време участниците не просто тичат, те тичат с бебешки колички. И победителят е този, който не само дойде първи на финала, но и никога не обърна количката.
– На търг бутилка бира Lowebrau беше продадена за повече от 16 000 долара. Това е единствената бутилка бира, оцеляла след катастрофата на дирижабъла Хинденбург в Германия през 1937 г.
– Един от най-известните бирени фестивали в света е Октоберфест , който се провежда в Германия през септември; Големият фестивал на бирата в Лондон, който се провежда през август; Belgian Beer Weekend – в Брюксел в началото на септември; и в края на септември – Great Beer Festival в Денвър (САЩ). И това не е пълен списък.

 

Станете почитател на Класа