5 начина, по които ни влияе алкохолът

5 начина, по които ни влияе алкохолът
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.07.2024
  • Сподели:

Много хора посягат към любимата си алкохолна напитка преди лягане, вярвайки, че тя ще ги приспи бързи – дали наистина алкохолът ни влияе така и какво още трябва да знаем за него?

Ето 5 факта, които ще ви ориентират.

1. Жените се напиват по-бързо от мъжете

Женското тяло съдържа по-малко вода, която разрежда алкохола. Различни са и алкохолдехидрогеназите - дехидрогеназни ензими, срещащи се в редица организми, които превръщат алкохола в алдехиди или в оксосъединения. В същото време при жените има повече мазнини, които задържат алкохола. Ето защо при равни количества поет алкохол жената ще се напие много по-бързо от мъжа.

2. Променя нивата на тестостерон

Алкохолът засяга така наречените клетки на Лайдиг, които са отговорни за производството на тестостерон. Той може също да попречи на узряването на мъжката сперма и да повлияе на производството на хормони в хипофизната жлеза, които са важни за функционирането на репродуктивната система.

3. Пиенето не мотивира човек да бъде по-честен

Мнението, че пиян човек не може да пази тайни, е вярно само отчасти. Алкохолът повишава агресията и авантюризма, така че човек може да каже каквото му е на ума. В същото време пиенето ви насърчава да вземате утилитарни решения, така че под негово влияние човек може да лъже, без да свързва думите си с отрицателни или положителни последици.

4. Махмурлукът се причинява от дехидратация и ниска кръвна захар

Когато алкохолът се преработва в тялото, се освобождава млечна киселина. Това намалява нивата на глюкозата. Поради това човек изпитва слабост, треперене и дори конвулсии. Това е причина номер едно за махмурлука. Второто е дехидратацията. Алкохолът увеличава желанието за уриниране и намалява нивата на хормона вазопресин, който балансира телесните течности. Затова на сутринта след бурен петък се появяват умора и главоболие.

5. Отразява се върху качеството на съня

След няколко чаши вино човек може да иска да заспи, но на сутринта няма да се чувства отпочинал. По време на съня има редуване на бързи и бавни фази. Алкохолът потиска бързата фаза, така че човек веднага изпада в дълбоката фаза. Този дисбаланс влияе върху качеството и продължителността на съня, информира Телеграф.

 

 

Станете почитател на Класа