Акули край бреговете на Бразилия са дали положителна проба за кокаин

Акули край бреговете на Бразилия са дали положителна проба за кокаин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.07.2024
  • Сподели:

Учените твърдят, че акулите във водите край бреговете на Бразилия са дали положителна проба за кокаин.

Изследователите отдавна предполагат, че морските обитатели могат да бъдат засегнати от наркотици, изхвърлени във водата от контрабандисти, като около Флорида, Южна и Централна Америка са открити тонове кокаин.

Проучване на фондация "Освалдо Круз" в Бразилия сега откри доказателства, че акулите действително са засегнати от наркотиците, замърсяващи океана.

Учените са направили дисекция на 13 диви бразилски акули с остър нос, които са били закупени от малки риболовни кораби, тъй като видът прекарва целия си живот в крайбрежните води и следователно е най-вероятно да бъде засегнат от замърсяването.

След това мускулната и чернодробната тъкан са изследвани с помощта на стандартна техника, наречена течна хроматография в комбинация с масспектрометрия - при която молекулите се разделят в течност - за търсене на кокаин и бензоилекгонин, основният метаболит в наркотика.

Всичките 13 акули са положителни за наркотика, като концентрацията му е 100 пъти по-висока от докладваната досега за други водни обитатели, установяват учените.

Това е първото изследване, което установява наличието на кокаин в свободно отглеждани акули, и установява, че веществото е по-разпространено в мускулната тъкан, отколкото в черния дроб на акулите.

В проучването обаче се казва, че областта на изследванията е "много ограничена" и въздействието на кокаина или бензоилекгонина върху водните организми не е напълно известно.

Изследването е публикувано в бюлетина Science of the Total Environment.

През юни миналата година бреговата охрана на САЩ конфискува в Карибско море и Атлантическия океан повече от 6 400 кг кокаин, чиято стойност се оценява на 186 млн. долара.

Станете почитател на Класа