×

Забележка

Can't identify browser version. Agent: Mozilla/5.0 (compatible; I; Linux; x64; en-us) like Gecko Safari/636.15

Огромна пещера на Луната може да приюти бъдещи астронавти

Огромна пещера на Луната може да приюти бъдещи астронавти
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.07.2024
  • Сподели:

Учени потвърдиха съществуването на пещера на Луната, недалеч от мястото, където Нийл Армстронг и Бъз Олдрин кацнаха преди 55 години, и подозират, че има още стотици такива, които биха могли да приютят бъдещи астронавти, съобщава АП, цитирана от dariknews.bg.

Ръководеният от италианци екип съобщи в понеделник, че има доказателства за наличието на огромна пещера, достъпна от най-дълбоката известна яма на Луната. Тя се намира в Морето на спокойствието, само на 400 км от мястото на кацане на „Аполо 11“.

Ямата, както и повече от 200 други, открити там, е създадена от срутването на лавова тръба.

Изследователите анализирали радарните измервания, направени от орбитален апарат на НАСА, и сравнили резултатите с лавови тръби на Земята. Техните открития са публикувани в списание Nature Astronomy.

Според учените радарните данни разкриват само входа на подземната кухина. Те изчисляват, че тя е широка поне 40 метра и дълбока десетки метри, а вероятно и повече.

„Лунните пещери остават мистерия в продължение на повече от 50 години. Затова е вълнуващо, че най-накрая успяхме да докажем съществуването на една от тях“, пишат в имейл Леонардо Карер и Лоренцо Бруцоне от Университета в Тренто.

Откритията предполагат, че на Луната може да има стотици ями и хиляди лавови тръби. Такива места биха могли да служат като естествено убежище за астронавтите, предпазвайки ги от космическите лъчи и слънчевата радиация, както и от удари на микрометеорити.

Изграждането на лунни хабитати от нулата би отнело повече време и би било предизвикателство, дори ако се вземе предвид потенциалната необходимост от укрепване на стените на пещерите, за да се предотврати срутване, казва екипът.

Станете почитател на Класа