Този връх е много по-малък от Еверест, а никой не го изкачва - защо

Този връх е много по-малък от Еверест, а никой не го изкачва - защо
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.07.2024
  • Сподели:

Връх Кайлаш, висок 6714 метра, остава неизкачен поради дълбокото си религиозно значение. Неговата височина, макар и по-ниска от Еверест, носи духовно значение, което възпира алпинистите.

Няма съмнение, че връх Еверест е доста голям — точната му височина е 8849 метра.

Въпреки това хиляди хора предприемат трудното пътуване всяка година през планинския район на Хималаите, който се намира между Тибет и Непал.

Но има една планина, много по-малка от Еверест, която никой никога не е изкачвал.

Къде се намира? 

На 6714 метра надморска височина планината Кайлаш се намира в Тибетския автономен регион на китайската префектура Нгари. Това го прави с около 2000 метра по-нисък от Еверест.

 

 

Санскритското име на недокоснатата планина е "кайласа", което приблизително се превежда като "кристал".

Но преводът на тибетски предполага съвсем различно значение. Заради заснежените си върхове, той означава "скъпоценно бижу от снегове".

Може също да попитате защо никой не се е опитал да се изкачи, като се има предвид колко малко е разстоянието до върха. Обяснението е просто: има дълбоко религиозно значение за много различни религии.

Например будистите смятат планината за център на Вселената, докато индусите я смятат за резиденция на бог Шива. В индуизма се казва, че Шива седи в поза на лотос в тази планина, дълбоко в медитация.

Планината остава недокосната

Тя е домът на Демчок, будисткият символ на чистото щастие.

 

 

Следователно не трябва да е изненада, че китайското правителство избира да забрани всяко публично катерене на мястото.

Все пак има постоянен поток от поклонници, пристигащи от Тибет, Непал, Индия и други страни, които пътуват до там, за да почетат планината. Но само една пътека около върха се използва за поклонения и е затворена за широката публика.

Планината не само има религиозно значение, но заснеженият й терен и „подобната на пирамида структура“ правят изкачването невъзможно.

В допълнение към суровото време, върхът се характеризира със силни пориви на вятъра, които могат да затруднят поддържането на стабилност.

Има обаче случаи, когато някой се е опитвал да го изкачи.

 

 

Британската планинска асоциация информира британския алпинист Хю Рътлидж, че северната стена на планината е била „напълно невъзможна за изкачване“, когато той е започнал да я изследва.

Въпреки това той вярва, че е открил път към върха, но не успя да го достигне преди пристигането на тибетската зима.

Правителството упълномощава алпиниста Райнхолд Меснер да бъде единственият, на когото наистина е предложена експедиция.

Но той отхвърли, цитирайки в писмо свещеното значение на планината и заявявайки: "Ако ние завладеем тази планина, тогава ние завладяваме нещо в душите на хората. Бих ги посъветвал да изкачат нещо малко по-трудно. Кайлаш не е толкова висок и не е толкова труден.“

 

Станете почитател на Класа