Основателят на Rolling Stone - отстранен от борда на Залата на славата на рокендрола за расизъм

Основателят на Rolling Stone - отстранен от борда на Залата на славата на рокендрола за расизъм
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    18.09.2023
  • Сподели:

Ян Уенър, който е съосновател на списание Rolling Stone и е съосновател на Залата на славата на рокендрола, беше отстранен от борда на директорите на залата, след като направи коментари, които се смятат за унижаващи чернокожите и жените музиканти.
„Ян Уенър беше отстранен от борда на директорите на Фондацията на Залата на славата на рокендрола", каза залата в събота, ден след публикуването на коментарите на Уенър в интервю за New York Times. Представител на 77-годишния Уенър, не отговори веднага за коментар.
Скандалът произтича от интервю, което Венър направи, преди да публикува новата си книга The Masters, която включва интервюта с музиканти като Боб Дилън, Джери Гарсия, Мик Джагър, Джон Ленън, Брус Спрингстийн, Пийт Таунсенд и Боно от U2 – всички бели и мъже.
Запитан защо не е интервюирал жени или чернокожи музиканти, Уенър отговори: „Не че са нечленоразделни, въпреки че поговорете дълбоко с Грейс Слик или Джанис Джоплин. Моля, опитайте. Знаете ли, Джони [Мичъл] не беше философ на рокендрола. Според мен тя не издържа този тест", каза той пред Times.
„От черните артисти – Стиви Уондър, гений, нали? Предполагам, че когато използвате толкова широка дума като „майстори", грешката е използването на тази дума. Може би Марвин Гей или Къртис Мейфийлд? Искам да кажа, че те просто не се изразиха на това ниво", каза Уенър.
Уенър основава списанието Rolling Stone през 1967 г. и е негов редактор или редакционен директор до 2019 г. Той е съосновател на Залата на славата на рокендрола, която стартира през 1987 г.
В интервюто Уенър изглежда признава, че ще се сблъска с обратна реакция. „Само за ПР, може би трябваше да отида и да намеря един чернокож и една жена артисти, които да включа тук, които не отговарят на същия исторически стандарт, само за да предотвратя този вид критика."

Станете почитател на Класа