Черно море върви към своята гибел

Черно море върви към своята гибел
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Поради опасността от засушаване, недостатъчните снеговалежи и повишаването на температурите над сезонните норми морският живот в Черно море е засегнат неблагоприятно, а броят на рибите е намалял.

 

Това притеснително предупреждение отправи един от най-известните турски геолози проф. д-р Осман Бекташ. Според него "глобалните климатични промени са започнали да повличат Черно море към смъртта".

"Черно море има уникална структура. То се състои от три слоя. Горният слой е среда с височина до 50 метра, с много кислород, където живеят морски видове. Под него има студен междинен слой с температура от 8 градуса по Целзий. Под междинния слой - на дъното, има среда, в която преобладават токсични газове и не живеят никакви същества", подчерта Бекташ.

Във водите под 150-200 метра няма кислород и дъното на морето е запълнено със сероводород, а средният слой на водите играе жизненоважна роля за постоянното охлаждане на горния слой и действа като "климатик", каза още той, цитиран от БГНЕС.

"Тъй като горният слой, нагрят от слънчевите лъчи, се охлажда от студения среден слой отдолу, той постоянно е богат на кислород и има циркулация. След 60-те години на миналия век обаче този среден слой започна да губи свойствата си поради глобалното изменение на климата. С намаляването на студените води, идващи от север, този слой постепенно започна да отслабва", добави той.

Според него "в бъдеще долният слой, богат на токсични газове, ще се смеси с горния и ще застраши живота над него". Проф. д-р Осман Бекташ смята, "че тази ситуация не може да бъде спряна или обърната".

Станете почитател на Класа