ВСС избира нов главен прокурор

ВСС ще избере днес нов главен прокурор. За първи път приемникът на Борис Велчев ще бъде посочен по електронен път. Процедурата ще се наблюдава от Европейският съюз заради зачестилите препоръки към съдебната ни система през последните години.

Според приетите правила за тримата кандидати ще се гласува по реда на номинирането им. Това значи, че първо вотът ще бъде за председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, след това за зам.-главния прокурор Галина Тонева и накрая за председателя на Спецапелативната прокуратура Борислав Сарафов.

Във вторник Висшият съдебен съвет остави спорните правила за избор на нов главен прокурор. На извънредно заседание 12 от членовете на „правителство на съдебната власт” гласуваха „за” електронното гласуване, 10 бяха против, а двама се въздържаха. Отхвърлено бе предложението вотът да се извърши с интегрална бюлетина.

Една от причините електронното гласуване да бъде критикувано е, че при трима кандидати за поста, след натискането на бутоните за първия, всички членове на съвета ще знаят каква подкрепата е получил той. Радетелите на идеята за електронно гласуване обаче смятат, че системата във ВСС осигурява тайната на вота.
 




















btvnews.bg

Станете почитател на Класа