Учени се наричат крадци и доносници на ДС

Срещу проф. Мирослава Кортенска има сигнал за кражба на пари от Югозападния университет. Това разкри проф Рангел Гюров председател на изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания".

По неговите думи Кортенска е подправила документи във връзка с договори в ЮЗУ, за което е уведомена прокуратурата. Кортенска е изнудила членове на временната комисия за млади учени и от тяхно име е направила 51 рецензии, срещу което е получила 10 000 лв. Във всяка конкурсна сесия има временни комисии които оценяват постъпилите проекти. Член на изпълнителния съвет няма право на това. Кортенска обаче ги прави с чужди имена и чужди пароли, прави поправка на оценката и взема техните пари, каза Гюров.

Самата Кортенска обаче призова Гюров да представи доказателства. Тя го обвини, че има единствено диплома от Ангола и докторат от Библиотекарския университет. Това е бартер между Гюров и Стоян Денчев, който получава проекти за 500 000 лв. Тя категорично отрече данните, че е подправяла документи. По отношение на обвинението за подписаните 51 рецензии тя каза, че няма подчинени във Фонда, а подписите са положени от проф. Мария Попова от НБУ, председател на комисията. Кортенска потвърди, че започва гладна стачка, защото няма документ за отстраняването от Фонда. Тя дори обяви, че Гюров е агент от Шесто управление на ДС.

Самият Стоян Денчев отхвърли обвиненията, че е правил "бартер", тъй като неговият университет е спечелил едва три от 14 проекта, по които са кандидатствали.

Бившият управител на Фонд „Научни изследвания" проф. Емил Хорозов разкри, че вече има доклад за нарушения, с които се отклоняват милиони, който също е изпратен в прокуратурата. Вместо да се дават по правилата Изчезват рецензии и качеството на проекта се намалява. Той цитира и пример с четири фондации, в които обаче участват едни и същи трима души. Те са спечелили договор за 1 634 000 лв. Един от участвалите е Галин Димитров, който няма нищо общо с науката. Само той е спечелил проекти на обща стойност от 2,7 млн. лв, разкри Хорозов. Той разкри, че самият министър на образованието Сергей Игнатов слага подпис под всеки проект. Списъкът с одобрените проекти е стоял дълго време на бюрото му и той е мислил дълго време, каза Хорозов.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа