Пак ще съдят журналиста Костас Ваксеванис

Гръцкият журналист Костас Ваксеванис, който публикува имената на над 2000 гърци със сметки в швейцарска банка, отново ще бъде съден, предаде агенция Ройтерс от Атина.

Ваксеванис беше арестуван на 28 октомври и при последвал бърз процес на 1 ноември беше оправдан. Делото и оправдателната присъда за издателя на сп. "Хот док" станаха централна новина в чуждите медии.

Журналистът публикува така наречения "списък Лагард", с което предизвика международно безпокойство и прикова вниманието на изтощените от рецесията гърци, които се гневят на привилегиите на елита.

От кабинета на прокурора, внесъл обжалването, заявиха сега, че оправдателното решение на съда от 1 ноември по обвинението за нарушаване на закона за личните данни е "юридическа грешка" и журналистът трябва да бъде съден на по-горна инстанция по същите обвинения.

Ако бъде признат за виновен, Ваксеванис може да лежи в затвора 2 години или да му бъде наложена глоба. Подобна молба за обжалване на съдебното решение е била внесена и от трима души, чиито имена са в публикувания списък.

Списъкът, връчен на Гърция от френските власти през 2010 г., съдържа имената на 2059 притежатели на сметки в банка HSBC, които да бъдат проверени за укриване на данъци. Той е наречен "списъка Лагард" на името на Кристин Лагард, сега управляваща директорка на Международния валутен фонд (МВФ), която тогава е финансова министърка на Франция.

Сагата с предаването на списъка от един на друг управляващ политик в Гърция, без никой да предприеме действия по него, прикова вниманието на гражданите. В своя защита Ваксеванис обвини политиците, че крият истината и защитават "недосегаемия" елит. По думите му делото е било политически мотивирано и цели отмъщение.


Станете почитател на Класа