Учени са все по-близо до създаването на най-тежкия химически елемент

Учени са все по-близо до създаването на най-тежкия химически елемент
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.07.2024
  • Сподели:

В иновативен експеримент с ускорител на частици американски учени успяха да използват лъч от титан, за да създадат ливерморий, химичен елемент номер 116, един от най-тежките елементи във Вселената.

 

Това постижение проправя пътя за създаването на най-тежкия познат елемент, унбинилиум, номер 120 в периодичната таблица.

Изследването е публикувано в списанието Physical Review Letters, пише New Atlas.

Ливерморий никога не е бил създаван преди с помощта на лъч от титан в ускорител на частици, казват учените, но това доказва, че елемент номер 120 може да бъде създаден по този начин.

В периодичната таблица на химичните елементи всички елементи са подредени според техните атомни номера, които съответстват на броя на протоните в ядрото.

Първите 94 химични елемента могат да бъдат намерени в природата, но останалите 118 известни на науката са създадени чрез синтезиране на съществуващи елементи.

 

 

Например, за да създадат последния известен елемент, оганесон, номер 118, учените са изстреляли лъч калций (номер 20) в калифорниева мишена (номер 98).

Използвайки лъч калций, учените преди това са създали свръхтежки химични елементи с атомни номера от 112 до 118. Смята се, че могат да бъдат създадени още много елементи, но калифорний е най-тежкият и последният, който може да се използва като мишена, тъй като другите са твърде нестабилни.

Затова учените решили да използват плутоний (номер 94) като мишена, но изстреляли лъч от титан (номер 22) към него. За целта специалистите са имали нужда от много рядък изотоп – титан-50, който е бил нагрят до температура от над 1600 градуса по Целзий.

В резултат на експеримента учените са получили ливерморий.

Сега те планират да използват лъч от титан, за да създадат хипотетичен елемент номер 120, който има работното име унбинилиум. За да направят това, те планират да пуснат лъч от титан в калифорний-249.

Ако може да бъде създаден, той ще бъде алкалоземен метал и ще се намира до все още неоткрития елемент номер 119. Учените смятат, че елемент 120 ще бъде много стабилен.

Свръхтежките елементи обикновено имат много кратък полуживот, което означава, че се разпадат за няколко милисекунди, което ги прави трудни за изучаване и непрактични за използване.

Смята се обаче, че някои изотопи на тези елементи могат да имат необходимия брой неутрони, за да стабилизират елементите за минути или дори дни.

Ако е така, елемент номер 120 може да е най-полезният нов елемент.

Експериментите ще започнат през следващата година.

Станете почитател на Класа