Шансът да открием извънземна цивилизация е нулев?

Шансът да открием извънземна цивилизация е нулев?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.07.2024
  • Сподели:

Най-голямата мистерия на нашето време е свързана с въпроса за съществуването на интелигентни извънземни същества, тоест развити извънземни цивилизации.

 

 

Някои учени продължават да настояват, че те съществуват и просто трябва да бъдат открити. Други вярват, че сме сами във Вселената.

Авторите на една нова статия, публикувана в International Journal of Astrobiology, са на мнение, че отговорът на въпроса дали в космоса съществува извънземен разумен живот може да бъде „или/или“, пише Forbes.

В статията си учените твърдят, че на планети като нашата животът или трябва да възниква за дълъг период от време, или изобщо да не възниква. Това означава, че пространството може да бъде празно или пренаселено.

В екологичните системи, било то планета или галактика, популациите се развиват от някаква първоначална стойност до стабилно състояние на равновесие, когато средният брой раждания и смъртни случаи за единица време е еднакъв, казват учените.

Тази точка на равновесие е функция на раждаемостта и смъртността и е основата за съществуването на екологичната система.

Според авторите на изследването, те са взели класически статистически резултат и са го приложили към въпроса за живота във Вселената.

Ако проведете серия от експерименти, за които отговорът е двоичен (да/не), и ако няма информация за експериментите, тогава можете да очаквате, че почти всички експерименти ще дадат положителен резултат или почти всички ще дадат отрицателен резултат. Малко вероятно е да се получат междинни, смесени резултати, смятат учените.

 

 

 

Тази идея е предложена за първи път от Едуин Джейнс, създателят на теорията на вероятностите, която се основава на работата на биохимика Джон Халдейн.

Шансът за намиране на извънземни е нулев?

Въпреки това много хора са убедени, че животът в космоса е нещо обичайно. Но Халдейн вярва, че трябва да се очакват идентични резултати при еднакви условия, казват авторите на проучването. Тоест, човек би очаквал, че ако животът вероятно съществува, то той ще бъде навсякъде, а ако е много рядък, тогава няма да го има никъде…

Според учените би било странно, ако половината от всички планетарни системи имат технологично напреднали цивилизации. Това би означавало, че малки промени в свойствата на тези планетарни системи биха променили значително перспективите за появата на технологични цивилизации.

 

 

Учените са стигнали до извода, че ако има само една извънземна разумна цивилизация, то шансът да бъде открит е равен на нула.

Ако се появят напреднали извънземни цивилизации, те вероятно ще бъдат видими в инфрачервения спектър на светлината, благодарение на структури като сферите на Дайсън. Но нищо подобно не е открито.

Извънземните са много далеч?

Дори ако приемем, че извънземният разум е много рядък, тогава във Вселената има приблизително един трилион галактики и следователно е почти невъзможно да се намерят извънземни.

Авторите на статията смятат, че развитите извънземни цивилизации, ако съществуват, най-вероятно са много, много малко и са много далеч една от друга.

Така експертите допускат възможността извънземни да живеят в друга галактика, но не и в нашата. Тоест Земята може да е единственият обитаем свят в Млечния път.

Станете почитател на Класа