Все по-близо сме до безсмъртието

Все по-близо сме до безсмъртието
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.07.2024
  • Сподели:

Изследователи обявиха разработването на лекарство, което може да увеличи продължителността на живота и да предотврати появата на ракови заболявания.

 

От векове учените се опитват да разгадаят тайната на вечния живот или поне да открият нещо, което да увеличи продължителността му.

Сега твърдят, че са една крачка по-близо до разкриването на тайните на анти-стареенето, пише Daily Mail.

Екип от Лабораторията по здравни науки към Съвета за медицински изследвания на Обединеното кралство обяви, че е разработил лекарство, което деактивира протеин, свързан с ускореното стареене.

Резултатите показват, че лечението е удължило живота на плъховете в проведените опити с 25 процента.

Експериментът е продължил 25 седмици, а след това време експерименталните субекти вече са с по-нисък риск от развитие на рак, липса на сива коса, подобрено зрение и мускулна функционалност.

Резултатите показват, че плъхове на възраст 75 седмици, еквивалент на 55-годишен човек, са живели средно 155 седмици, в сравнение със 120 седмици за нетретирани контроли.

Известно е, че хората са наследили протеина интерлевкин-11 от риба преди около 450 милиона години.

Именно този ген, както са установили учените, е свързан с хроничните възпаления, образуване на белези на органна тъкан, метаболитни нарушения, както и мускулна атрофия и фиброза на сърцето.

Според съавтора на изследването – професор Стюарт Кук, резултатите са доста изненадващи.

 

 

Снимка: Freepik

 

Екипът установил, че мишките, получаващи лечението, имат по-нисък риск от развитие на рак и не показват ранни признаци на стареене и слабост.

В същото време се наблюдава намаляване на мускулната атрофия и подобряване на мускулната сила. С други думи, мишките, които са получили лекарството, са значително по-здрави от контролната група.

Учените признават, че експериментите са проведени само върху гризачи и затова ще са необходими допълнителни изследвания върху хора. Екипът обаче е обнадежден, че възможността лекарството да има подобен ефект при по-възрастни хора е наистина примамлива.

В момента анти-IL-11 лечението е подложено на клинични изпитвания при хора за други заболявания. Екипът вярва, че тези проучвания предлагат вълнуващи възможности за изследване на ефектите върху застаряващото население.

На този етап учените нямат причина да смятат, че лекарството може да бъде опасно за хората, да има странични ефекти, коментира професор Кук.

Като част от изследването екипът е провел два експеримента: първият генетично модифицира плъхове, за да елиминира IL-11. Премахването удължава живота на животните средно с повече от 20%. Във втория плъховете са инжектирани с лекарство срещу IL-11, което не позволява на протеина да причини свързани с възрастта ефекти в тялото. Продължителността на живота на мъжките и женските плъхове се е увеличила с 25 процента.

 

 

 

Станете почитател на Класа