Рей Курцвейл: Ще живеем вечно!

Рей Курцвейл: Ще живеем вечно!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2024
  • Сподели:

Някои от прогнозите на най-известния футуролог в света изглеждат невероятни. Но Рей Курцвейл (Ray Kurzweil) не е случаен човек и е част от технологичния напредък на човечеството вече няколко десетилетия. Тайната на точността в неговите прогнози се крие в това, че той вижда прогреса експоненциално, а не линейно, както повечето хора. Според едно проучване Курцвейл е прав в 86% от случаите, когато прогнозира нещо. Ето няколко примера:

 

През 1990 г. футурологът предрича, че до 1998 г. компютър ще може да победи световен шампион по шах. През 1997 г. Deep Blue на IBM побеждава Гари Каспаров.

Също през 1990 г. прогнозира, че до началото на новия век изкуствени крайници ще заместват успешно истинските. Прогнозата му се разминава с реалността само с две години.

През 1999 г. Курцвейл казва, че до 2009 г. хората ще говорят с компютрите си и ще им задават гласови команди. Ами… погледнете Siri и Google Now.

През 2005 г. известният изобретател предрекъл, че до 2020 г. виртуални машини ще извършват преводи по слух. Гледайки сегашното темпо на развитие на този тип технологии, най-вероятно отново ще се окаже прав.

Наскоро Рей Курцвейл обясни пред Bussiness Insider защо смята, че хората ще живеят вечно. Ключът в неговата прогноза? Информационните технологии. Според Курцвейл здравеопазването и медицината са се превърнали в информационни технологии и затова се подчиняват на законите на информацията. Това означава, че прогресът в медицината ще следва предсказуема експоненциална траектория. Прекрасен пример за това е Законът на Мур.

Разбира се, това е една от най-смелите му прогнози. Да предскажеш, че хората ще живеят вечно, защото ще третират стареенето като болест, не е същото, като да предскажеш, че хората ще задават гласови команди на компютрите си след няколко години. Но както вече казахме, Курцвейл не е случаен човек и явно има нещо предвид.

 

 

 

 

 

„До 2040 г. ще поставяме милиони нанороботи в телата си, за да подобряваме имунната си система. На практика роботите ще изтребят всички заболявания“, казва футурологът за Ню Йорк Таймс.

„Тези нанороботи ще имат размерите на обикновени кръвни клетки и ще ги използваме по начини, които още не можем да си представим. Не само, че на практика ще живеем вечно, ще се превърнем в свръхчовеци. По-добри и по-умни. До 2045 г. интелектът на хибридната цивилизация (хора и роботи) ще се е увеличил няколко милиарда пъти.”

„Смятам, че нашата цивилизация ще бъде много по-интелигентна и духовна през следващите десетилетия. Можем да спорим как сме стигнали дотук, но ние сме вид, който винаги надминава ограниченията си. Не останахме на земята, не останахме на планетата. Нашият вид винаги се извисява!“

Станете почитател на Класа