Откриха останки от къщата на испанския завоевател Кортес

Откриха останки от къщата на испанския завоевател Кортес
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    10.07.2024
  • Сподели:

От години археолозите в Мексико Сити разкопават останките на кралството на ацтеките, а сега откриха руините на къщата, в която е живял най-големият им враг – Ернан Кортес.

 

 

В центъра на мексиканската столица археолозите откриха останките на къщата на испанския завоевател Ернан Кортес. Постройката в центъра на град Мексико стои върху фундамента на един палат, Аксаякатл, принадлежал на един от последните господари на ацтеките.

Кортес вероятно е живял в къщата доста години, съобщава Националния институт по антропология и история (INAH). В някаква степен сградата е построена от отломките на палата. През 1525 година това е било административния център на вицекралството Нова Испания

Изследователите направиха много атрактивни находки от царството на ацтеките при разкопки през последните две десетилетия. Към тях се числят и останките на палата Аксаякатл. При разкопки през 2017 и 2018 откриха помещение от базалт и лава-скали с размери 4 по 5 метра.

 

 

Направените анализи потвърждават, че находката е домът на конкистадора Кортес, обитаван от него в периода след превземането на ацтекската столица Тенохтитлан. Под това помещение е намерено открито пространство, част от палата, по всяка вероятност нещо като вътрешен двор.

Аксаякатл е управлявал от 1469 до 1481 в Тенохтитлан, той е бил баща на Моктезума II. По това време градът е имал повече от 200 хиляди жители и се е числял към най-големите градове в света. Тъкмо по това време, през 1519 година тогавашният господар Моктезума II е сварен неподготвен от испанците, водени от Кортес.

В рамките на две години те сравнили града със земята и заличили културата на ацтеките. Малка група испанци успяват да завладеят страната, макар и с някои временни неуспехи, благодарение на съюза с коренното, враждебно на ацтеките население.

Така върху останките на Тенохтитлан испанците построяват новата столица на вицекралство Нова Испания, град Мексико. Кортес разбира се е притежавал различни къщи в Мексико. Известни са едни останки в Ла Антигуа в мексиканския щат Веракруз, които вече функционират като туристическа атракция, въпреки че самият завоевател никога не е обитавал т.нар. Каса де Кортес.

 

Станете почитател на Класа