Земята се върти по-бързо в сравнение с последните 50 години

Земята се върти по-бързо в сравнение с последните 50 години
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.07.2024
  • Сподели:

Може би ще се изненадате да откриете, че всъщност 2020 г е минала по-бързо, отколкото сте предполагали, а тази година ще бъде още по-бърза.

Напоследък Земята се върти необичайно бързо и на 19 юли се забелязва най-краткият ден, откакто започват записите, като планетата завършва въртенето си за 1.4602 милисекунди по-малко от обичайните 86 400 секунди.

Предишният най-кратък ден е през 2005 г. но беше победен 28 пъти миналата година, а 2021 е на път да бъде най-кратката година, със средния ден, преминаващ с 0,5 милисекунди по-бързо от обикновено.

Промените в продължителността на стандартния ден са открити едва след като през 60-те години са разработени изключително точни атомни часовници и са сравнени с неподвижните звезди в небето.

През последните десетилетия обаче, средната скорост на въртене на Земята постоянно намалява и хронометристите са принудени да добавят 27 секунди към атомното време от 70-те години на миналия век, за да поддържат синхронизирането на часовниците със забавящата се планета.

Последната секунда беше добавена в навечерието на Нова година 2016 г., когато часовниците по света спряха за секунда, за да позволят въртенето на Земята да навакса.

След това говорещият часовник на BT добави секунда пауза преди третия си пип сигнал, докато Радио 4 добави допълнителен пип сигнал към своя бюлетин от 1 часа сутринта.

 

Уникална снимка на Земята

 

Сега обаче, планетата се ускорява и скоро може да се наложи отрицателна скокова секунда, за да могат атомните часовници да се подравнят правилно с въртенето на планетата. Ако това стане, ще бъде първият път, когато секунда е премахната от глобалните часовници.

Питър Уибърли, старши учен от групата по Време и Честота на Националната физическа лаборатория на Великобритания, казва: „Със сигурност е правилно Земята да се върти по-бързо сега, отколкото по всяко време през последните 50 години.

„Напълно възможно е да е необходима отрицателна скокова секунда, ако скоростта на въртене на Земята се увеличи допълнително, но е твърде рано да се каже дали това ще се случи“.

„Провеждат се и международни дискусии за бъдещето на високосните секунди и също така е възможно необходимостта от отрицателна високосна секунда да тласне решението към прекратяване на високосните секунди завинаги.“

Тази неделя денонощието продължи само 23 часа, 59 минути и 59,9998927 секунди, след което се забави в понеделник до малко повече от 24 часа.

През 2021 г. обаче се очаква атомните часовници да натрупат изоставане от около 19 милисекунди.

Макар че биха били необходими стотици години, докато разликата стане очевидна за повечето хора, съвременните сателитни комуникационни и навигационни системи разчитат на времето да бъде в съответствие с конвенционалните позиции на Слънцето, Луната и звездите.

Задачата на учените и служителите от Международната служба за ротация на Земята, базирана в Париж, е да наблюдават въртенето на планетата и да информират страните кога трябва да се добавят или отнемат високосни секунди шест месеца предварително. Въпреки това може да има последици от бъркането с времето.

Когато през 2012 г. беше добавена високосна секунда, Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn и StumbleUpon всички съобщиха за сривове и имаше проблеми с операционната система Linux и програмите, написани на езика за програмиране Java.

Някои страни искат да преминат изцяло към атомното време и да премахнат скоковите секунди корекции, но Великобритания се противопоставя на този ход, защото би прекъснал връзката със слънчевото време завинаги.

Световната конференция по радиокомуникации ще вземе решение за съдбата на втория скок през 2023 година.

Скоростта на въртене на Земята варира постоянно поради сложното движение на разтопеното ядро, океаните и атмосферата, както и ефекта на небесните тела, като Луната.

Триенето на приливите и отливите и промяната в разстоянието между Земята и Луната водят до ежедневни вариации в скоростта, с която планетата се върти по оста си.

Дори снегът, който се натрупва в планините и се топи през лятото, може да промени скоростта на въртенето.

Глобалното затопляне също ще има ефект чрез топене на лед и сняг на по-високи височини, което ще доведе до въртене на Земята по-бързо, макар и само с нищожно малко.

 

 

 

Станете почитател на Класа