Мистериозният космически самолет на Китай пусна неидентифициран „обект“ в орбита, разкрива американското разузнаване

Мистериозният космически самолет на Китай пусна неидентифициран „обект“ в орбита, разкрива американското разузнаване
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

След девет месеца в орбита, мистериозният космически самолет на Китай се приземи за втори път, което прави нацията една от малкото, успешно изстреляли и възстановили космически кораб за многократна употреба.

 

 

„Пълният успех на този експеримент бележи значителен пробив в изследванията на нашата страна върху технологията за космически кораби за многократна употреба“, съобщи Xinhua, китайската държавна медийна агенция, по-рано този месец.

Китайското правителство обаче пусна много малко допълнителна информация за кораба; подробностите за неговия дизайн, възможности и производителност остават неясни.

Експертите смятат, че китайският самолет вероятно е подобен на Boeing X-37B, американски космически самолет, който дебютира през 2010 г., коментира Кевин Полпетър, изследовател в Центъра за военноморски анализи, пред Nature.com. Разкриването на X-37B предизвика безпокойство в рамките на китайското правителство заради военния потенциал на кораба. Възможно е това да е насърчило космическата програма на Китай, която е тясно свързана с армията, да започне да разработва своя собствена версия, каза Полпетер.

 

 

Подобно на X-37B, китайският кораб изглежда без екипаж и сравнително малък. Вероятно е излетял за първи път през септември 2020 г., като е направил кратък двудневен престой в орбита, преди да се върне на земята. Последната му мисия започна през август 2022 г., когато излетя с ракета Long March 2F от центъра за изстрелване на сателити Jiuquan в северен Китай, според доклад от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания (CSIS). Точната цел на мисията остава неясна.

Според доклада на CSIS корабът е пуснал „обект“ в орбита някъде през октомври. Обектът очевидно е изчезнал през януари, само за да се появи внезапно отново на радар за сателитно проследяване през март. Експертите смятат, че това може да означава, че самолетът има някаква способност за премахване на сателит, като например роботизирана ръка.

„[Китайците] работят много с ръце на роботи в други контексти, като китайската космическа станция“, каза Джонатан Макдауъл, астрофизик от Центъра за астрофизика на Харвард и Смитсониън, пред списание Nature.

Ако случаят е такъв, тогава основната цел на самолета може да е да поправи повредени сателити или да премахне орбитални отломки. Това обаче не изключва военни възможности – било за китайския самолет, било за X-37B. Докато не излязат повече подробности обаче, най-доброто, което можем да направим, е да спекулираме.

 

Станете почитател на Класа