Шефът на Европейския съюз за радио и телевизия - на среща в СЕМ

Шефът на Европейския съюз за радио и телевизия - на среща в СЕМ
  • Публикация: 
  • Дата:  
    09.02.2024
  • Сподели:

 

Classa.bg, София / Генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ноел Къран посети Съвета за електронни медии, за да се срещне с членовете на регулатора.

В рамките на срещата са били обсъдени актуалните предизвикателства пред обществените медии в Европа и в частност – пред националните обществени доставчици на медийни услуги у нас Българското национално радио и Българската национална телевизия.


Запазването на високото доверие в обществените медии, гарантирането на финансовата им независимост и париране на опитите за политическа намеса в работата им, както и процесите на дигитализацията и навлизането на изкуственият интелект са били сред темите на дискусията между медийните експерти и техния гост.


Г-н Ноел Къран осъществява своето работно посещение в София в отговор на поканата на генералния директор на БНР Милен Митев.


Митев бе избран единодушно за член на Управителния съвет на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) по време на 91-та редовна сесия на Генералната асамблея на съюза, която се провежда на 30 ноември и 1 декември 2023 г. в Женева, Швейцария.


Важно е да се отбележи, че за първи път България има представител в най-висшия орган на управление на Европейския съюз за радио и телевизия. Управителният съвет на EBU отговаря за прилагането на стратегията и политиките на съюза и е съставен от ръководители на обществените медии, членуващи в EBU. Борда се състои от президент, вицепрезидент и 9 члена. За първи път той се оглавява от две жени: президент е Делфин Ернот, генерален директор на Френската телевизия, а вицепрезидент е Сила Бенко, генерален директор на Шведското радио. Останалите членове на Управителния съвет са генералните директори на ВВС, на Италианското, Швейцарското, Литовското, Украинското, Португалското, Баварското обществени радио и телевизия, както и директорът на Радио Ватикана.


Днес, във време на разделение, е особено важно обществените медии в Европа да бъдат единни. 
Общественото доверие, което имат те ги задължава да бъдат на първа линия в борбата с дезинформацията, да се борят за осигуряване на плуралистична и свободна медийна среда в услуга на обществото.


Европейският съюз за радио и телевизия е уникален с това, че обхваща организации, които имат сходна мисия, но работят в различна културна и икономическа среда и това му предоставя огромни възможности. Комбинацията между технология и креативност ни позволи да се насочим към проекти, които никога не сме вярвали, че са възможни. Това извежда обществените медии на по-високо ниво: не само да информират, образоват и забавляват, но и да изграждат по-силна ангажираност и емоционална връзка с аудиторията.


Основан през 1950 година, Европейският съюз за радио и телевизия е най-голямата професионална асоциация, в която членуват 112 обществени медии от 56 страни от Европа, Близкия Изток и Африка, както и 30 асоциирани медийни организации от Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Българското национално радио и Българската национална телевизия са пълноправни членове на съюза от 1 януари 1993 г.

Станете почитател на Класа