За шести път по „Неотъпкана пътека“

За шести път по „Неотъпкана пътека“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.07.2024
  • Сподели:

Фестивалът за класическа камерна музика се провежда от 1 до 4 август в Ковачевица и Гоце Делчев

Може да се каже, че фестивалът в Ковачевица уверено прокарва своя пътека в българското музикално пространство и изгражда специфичния си облик. През годините около него се формира публика, която идва специално за концертите. Освен това преди година бяха поканени трима млади български композитори, които да напишат камерни творби специално за музикантите, събрали се в Ковачевица. И ето че тази година – от 2 до 4 август, в три поредни концерта в читалище „Светлина“ предстоят световните премиери на „Доста: обречена на небесното“ от Лора Ал-Ахмад, „и после звънна цялото пространство“ от Петър Керкелов и „По пътеката на сънищата“ от Светлин Христов

Днес „Неотъпкана пътека“ е единственият фестивал в България, който поръчва  произведения на български композитори, категоричен е Петър Керкелов. „Пътеката е ваша“, така се нарича въпросната нова инициатива на фестивала, която се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Като отговор на някои от хроничните проблеми в музикалния сектор у нас тя предвижда, освен поръчка и премиери на нови камерни творби, също така и достъп до музикално обучение за местни младежи, както и привличане на нова публика. 

Клавирният квинтет „Доста: обречена на небесното“ на Лора Ал-Ахмад, който ще бъде изпълнен на 2 август, е вдъхновен от устни разкази на жители на село Ковачевица и от книгата „Къща отвъд света“ на Георги Данаилов. Творбата проследява драматична съдба на младата Доста от Ковачевица, живяла през първата половина на ХХ век.

„Мелодии и вибрации за камерен ансамбъл и електроника“ – така Петър Керкелов определя пиесата си, вдъхновена от мистицизма на родопските села. Идеята му е да трансформира следите от миналото на Ковачевица в своеобразен музикален ритуал в настоящето. „Ритуал на смирение и светлина.“ Предизвикателството тук – обяснява той – е електронно генерираният звук. Заобиколен от изпълнителите и четири тонколони, слушателят ще се озове в центъра на звуково поле, в което физически ще преживее вибрациите на музикалните събития. Премиерата на произведението е на 3 август.

На 4 август ще бъдат изпълнени песните за мецосопран, кларинет и клавирно трио на Светлин Христов. За тях композиторът използва стихотворения от японските поетеси Оно но Комачи (825–900) и Изуми Шикибу (976–1030), в които се преплитат темите за любовта, религията, страданието.

Фестивалната програма включва произведения от Хайдн, Бах, Моцарт, Брамс, Шуберт, Вебер, Елгар и др. Специални гости тази година на „Неотъпкана пътека“ са световно известните Александър Фитърстийн, кларинет, и Йосуке Кауазаки, цигулка, които идват в България за първи път. Към екипа, който традиционно се събира в Ковачевица, ще се присъединят пианистката Анна Петрова и виолончелистката Теодора Атанасова. Продължава сътрудничеството на фестивала и с композиторката Добринка Табакова. Две нейни творби – „Морени“ и „На пейка под сянка“, ще бъдат изпълнени на Гала концерта на 1 август в Неврокопската митрополия в Гоце Делчев. Предвиден е и техен запис за дебютния албум на фестивала. Да припомним, че името „Неотъпкана пътека“, възниква по идея на Добринка Табакова.

 

 

 

Създателите на фестивала, които всяко лято идват в Ковачевица, са български музиканти със световна кариера: пианистката Лора Чекоратова и цигуларят Георги Вълчев, които живеят в Ню Йорк, цигуларят Никола Таков от Испания, оперната певица Мариана Карпатова, която живее в Ню Джърси, Добринка Табакова от Лондон.

Но мисията на „Неотъпкана пътека“ – освен да събира музикантите и публиката, е и да създаде общност от съмишленици, готова да се включи в съпътстващи доброволчески каузи – ремонт и поддръжка на читалището в Ковачевица, засаждане на нови дръвчета и почистване. И тази година през юли Мариана Карпатова организира вокален лагер за деца, който завършва с концерт. А на 1 август от 16 часа музикантите ще свирят наоткрито в парка на Гоце Делчев. По време на фестивала в Ковачевица ще бъдат представени и местни кулинарни традиции.

 

 

 

Людмила Димова

 

 

 

Станете почитател на Класа