174 години от рождението на Иван Вазов

174 години от рождението на Иван Вазов
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.07.2024
  • Сподели:

174 години от рождението на Иван Вазов ще бъдат отбелязани с различни инициативи днес. Честването в София ще е пред паметника на Иван Вазов на улица "Г. С. Раковски“ преди обяд и се организира традиционно от Националния литературен музей. Отбелязването ще премине под знака на 130 години от първото издание на романа "Под игото", публикуван през 1894 г. от издателство "Тодор Филипов Чипев".

Първият роман в новата българска литература остава най-популярното произведение на Иван Вазов, донесло му литературна слава не само у нас.

През целия днешен ден посещенията в столичната къща музей "Иван Вазов" ще бъдат с вход свободен, а вечерта Народния театър ще отбележи 174 години от рождението на писателя с изложба, посветена на живота и творчеството му, както и на приноса му за развитието на българския театър. Експозицията съдържа 14 табла с афиши и снимки от Вазови творби, реализирани през годините на първата ни сцена. След откриването на изложбата ще има и специално представление, озаглавено "О, ти, която и да си" - колаж по стихове, писма и спомени на Иван Вазов.

Станете почитател на Класа