Хореографи представят танците си от третата Творческа лаборатория "Хелиос"

Хореографи представят танците си от третата Творческа лаборатория "Хелиос"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.06.2024
  • Сподели:

В Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала" вчера от 19,30 ч. ще бяха представени пред публика резултатите от третото издание на Творческата лаборатория "Хелиос".

В иновативния проект, чиято цел е да култивира новата генерация съвременни български хореографи, участват и 22-ма танцьори, с които в рамките на 10 дни хореографите ще създадат нови експериментални творби.

"Тази година се спряхме на 7 хореографи. Беше труден избор, защото всички кандидатури показваха високо качество", изтъкна пред БНР-Радио София Коста Каракашян, който е хореограф, режисьор, артистичен директор на "Karakashyan & Artists" и член на журито. Той отбеляза, че и неселектираните танцьори са имали възможност да присъстват на лекциите и да почерпят от богатия опит на Владимир Ангелов - артистичен директор на ХЕЛИОС.

"Владимир Ангелов успя да създаде добра творческа среда за хореографите. Провокира всеки да се развива в своята характерна посока. Насърчава да започнем от чистото движение, още преди музиката, танцьорът да не е прекалено конкретен още в началото. Да се оставяме процесът да ни води. Тогава се стига до смелите експерименти. Влад е успял да синтезира изкуството на създаване на хореография, да попие от творческия процес на всички големи съвременни хореографи, за да напише книгата "Ти, хореографът" (тя ще бъде представена от 18:00 ч.) – допълни Каракашян. – За мен като артист винаги са важни нещата, които ме провокират - несправедливост, теми, взаимоотношения, това, че сякаш не проявяваме достатъчно внимание и грижа един към друг. Винаги е по-смислено, градивно и ефективно, когато имаш емоции и мнения и ги вградиш в изкуството си."

 

Коста Каракашян

 

Коста Каракашян

 

Каракашян разказа и за други свои проекти и идеи, по които работи - подкаста "Прилично поведение", който прави с приятеля си Симеон Тодоров (скоро ще бъде реализиран и филм по сценарий на Симеон), уеб сериал, късометражен филм с актьори (и малко танц, разбира се) и други.

Преди броени дни пък се състоя и премиерата на дебютното EP и музикалното видео на младата българска актриса от Академията по драма в Пекин и по танцов театър в Нов български университет - Емилия Тончева, с артистичния псевдоним Danai. В проекта Коста Каракашян е режисьор, а композитор и музикален продуцент е Кърт Колев.

Заедно с оператора Иван Цуцуманов и продуцента Тодор Бърганов те снимките са правени в парк-галерия "Оригиналите" на световнопризнатия български скулптор Павел Койчев, край село Осиковица.

"Скулптурите на Павел Койчев се оказаха много подходящи, получи се нещо много магическо", посочи Каракашян.

Станете почитател на Класа