"Опенхаймер" грабна голямата награда на американската Гилдия на режисьорите

"Опенхаймер" грабна голямата награда на американската Гилдия на режисьорите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.02.2024
  • Сподели:

Отличието за документален филм отиде при "20 дни в Мариупол" Кристофър Нолан спечели голямата награда на американската Гилдия на режисьорите за историческия епос "Опенхаймер".

 

 

 

Наградата е надежден барометър за предстоящите "Оскари", тъй като лауреатът в тази категория се избира от членове на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, които са от Гилдията на режисьорите, посочва БТА.

"Идеята, че моите колеги ме смятат за достоен за тази награда, означава всичко за мен", каза Нолан.

Четири от предишните му филми - "Мементо", "Черният рицар", "Генезис" и "Дюнкерк", бяха номинирани за най-високата награда на Гилдията на режисьорите, без той да я спечели. Сега Кристофър Нолан може да вземе първи "Оскар" за най-добър режисьор след пет номинации. 18 от предишните лауреати на Гилдията на режисьорите съвпадат и с избора на Американската киноакадемия. "Опенхаймер" получи 13 номинации за "Оскар".

 

Първи трейлър на "Опенхаймер" на Кристофър Нолан: "Представяме си бъдеще и  то ни ужасява" - Webcafe.bg

 

Останалите режисьори, номинирани тази година за наградата на Гилдията, бяха Мартин Скорсезе за "Убийците на цветната луна", Грета Гъруиг за "Барби", Йоргос Лантимос за "Клети създания" и Александър Пейн за "Заседналите".

Режисьорката Селин Сон спечели наградата "Майкъл Аптед" на Гилдията на режисьорите за първи пълнометражен игрален филм с "Минали животи".

Наградата за документален филм беше присъдена на Мстислав Чернов за "20 дни в Мариупол".

Гилдията на режисьорите присъжда награди и за телевизионни филми. Тази година епизод от "Последните оцелели", режисиран от Питър Хоър, беше отличен за драматичен сериал, а епизод от "Мечката", режисиран от Кристофър Соърър - за комедиен сериал.

 

 

Станете почитател на Класа