Почина Николай Примов, единственият полусляп художник на стъклописи в Европа

Почина Николай Примов, единственият полусляп художник на стъклописи в Европа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.11.2023
  • Сподели:

Вследствие на нещастен случай председателят на Сдружението на творците с увреждания в България (СТУБ), известен и като единствения полусляп художник на стъклописи в Европа, Николай Примов загина, съобщи партньорката му Десислава Караиванова.

 

 

Инцидентът се е случил във вторник, в землището на мездренското село Царевец, информираха и от полицията във Враца, предава БТА.

Примов беше на 58 години, а aвторските му работи в момента са в селекцията за Наградата Чарлз Еманюел Шелфхаут (Charles Emmanuel Schlefhout Prize) на белгийската асоциация The Art and Low vision.

"Водовъртежът на живота" е избрана да участва на втория етап и в изложба на състезанието като част от конгреса на белгийските офталмолози в Брюксел OB23, на 22-24 ноември. В подкрепа на творбата, регистрирана под номер 493 между останалите претенденти за наградата на сайта на асоциацията, както и за второто българско участие от страна на Примов "Маски" - номер 494, може да се гласува до 1 декември в категорията "Избор на публиката".

Николай Примов е роден на 11 декември 1964 г. в София. Завършва средно специално образование по "Реставрация и консервация" през 1983 година. До 1991 г. работи по специалността си в различни манастири и църкви в столицата и страната. Пример за работата му, по думите на Караиванова, има и в църквата "Свети Андрей Първозвани" в София.

След катастрофа на 1 ноември 1991 г. Николай Примов губи зрението си почти напълно, но продължава да твори и е обявен за единственият полусляп художник на стъклописи в Европа. Създава СТУБ през 2017 г. с цел физически предизвиканите хора да имат по-устойчиви възможности да творят и работят. С Алберто Стайков поставят основите на сетивната фотография в България.

Примов е познат и с участието си в реклами и кинопродукции - "До смърт" (Until Death, 2007), "В сърцето на машината" (In the Heart of the Machine", 2022) и често се шегуваше, че винаги го избират да играе злодей. Една от последните му идеи е да създаде кастинг агенция специално за хората с увреждания. До последно позира с образователни цели пред художници в столичните училища и академии, пише "24 часа".

Опелото ще бъде отслужено утре, понеделник, от 15:00 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

Станете почитател на Класа