Когато Ницше плака Ървин Д. Ялом

Когато Ницше плака  Ървин Д. Ялом
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.05.2023
  • Сподели:

 

На 26 май излиза от печат ново издание на „Когато Ницше плака“ – един покоряващ роман, изкусно съчетание на философия, психотерапия и драма. Похват, който позволява на автора Ървин Ялом да намери златното сечение между привлекателното и проникновеното в третирането на големите общочовешки проблеми.

Действието в „Когато Ницше плака“ (превод: Анелия Николова, художник на корицата: Живко Петров, 376 стр., 25 лв.) се развива на фона на кипежното виенско общество през XIX век, малко преди да се роди психоанализата. През 1882 г. красивата и свободомислеща Лу Саломе моли известния виенски лекар д-р Бройер да помогне на приятеля ѝ Фридрих Ницше, който е изпаднал в дълбока физическа и психическа криза, породена от бурните им взаимоотношения и разпада на тройната им връзка с Паул Рее. Ницше е все още неизвестен философ, приятелят на Бройер Зигмунд Фройд е начинаещ лекар, свръхчовекът и психоанализата още не съществуват. Бройер започва да „лекува“ Ницше, прекалено горд, за да се признае за болен, като споделя с него собствените си проблеми. В процеса на това общуване, което Бройер обсъжда с младия Фройд, се раждат някои от великите идеи на Ницше и се поставят основите на психоанализата.

 

 

 

0ддффррм

 

 

 

 

„Ясновидецът“ на човешката психика Ървин Ялом смесва факти и измислица, за да създаде рядко интересно четиво, в което напрежението през цялото време се покачва (Кой е болен? Кой е отчаян? Кой е ученикът и кой – учителят? Кой кого лекува?), а развръзката е неочаквана като в най-добрите психологически трилъри. По романа е заснет американско-българският едноименен филм на режисьора Пинкас Пери с участието на Арманд Асанте, Бен Крос и Катрин Уиник.

 

 

 

 

Ървин Д. Ялом (р. 1931 г.) е изтъкнат американски психиатър, почетен професор в Станфордския университет и практикуващ психоаналитик, смятан за един от родоначалниците на груповата психотерапия. Научните му книги, както и изданията „Дарът на терапията“ и „Все по-близо всеки ден“ го утвърждават като водеща фигура в съвременната невронаука. На български език е издадена и неговата „Екзистенциална психотерапия” – всеобхватен труд, интегриращ клиничен опит, емпирични изследвания, философски теории и примери от световната литература. Д-р Ялом е удостоен с Международната награда „Зигмунд Фройд“ и с наградата „Оскар Пфистер“ за значим принос в психотерапията. Оригиналният метод на Ървин Ялом, свързващ психотерапията с фундаменталните екзистенциални проблеми, и най-успешните му клинични експерименти са в основата и на неговите белетристични творби: „Лъжи на дивана", „Мама и смисълът на живота“, „Палач на любовта“, световния бестселър „Когато Ницше плака“, „Изцелението на Шопенхауер“, „Проблемът на Спиноза“.

 

 

 

 

 

За представяне на книгата по радио и телевизия Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. (Анна Лазарова, 884 977 027)

За допълнителна информация, откъси и други материали - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  (Юлия Петкова, 899 330 444

За получаване на книгата по куриер или от книжарницата на ул. „Иван Вазов“ 36 - colibribooks@colibri.bg(Деси Димитрова, 885 425 562

Станете почитател на Класа