Поискаха САЩ да се върнат в споразумението за климата

Островните държави от Тихоокеанския регион обявиха в обща декларация климатичните промени за „най-голямата единична заплаха" за себе си и призоваха САЩ да се върнат в Парижкото споразумение за климата.

Декларацията бе приета на срещата на върха на 18-те страни в малката островна държава Науру.
„Промените в климата представляват най-голямата единична заплаха за поминъка, сигурността и благоденствието на народите от Пасифика", се казва в декларацията. „Надяваме се САЩ отново да станат част от Парижкото споразумение, защото значително намаление на вредните емисии е невъзможно, докато най-големият им източник на парникови газове не участва в процеса", каза премиерът на Тувалу Енеле Сопоага на пресконференция там.

Участниците обаче не пропуснаха да отбележат, че един от 18-те участници във форума – Австралия, също е последвала примера на САЩ и се е оттеглила от Парижкото споразумение. Сопоага не пожела да назове страната поименно, а каза само, че та започва с буквата А. Друга страна участничка на срещата в Науру, чието име започва с А, няма.

Говорител на австралийския външен министър засега не пожела да коментира въпроса.
За държавите от региона въпросът за глобалното затопляне наистина е екзистенциален въпрос, защото повечето от тях са разположени на самата морска повърхност и дори и минимално повишение на нивото на световния океан би заляло значителни части от територията им, а в някои случаи и изцяло.

Станете почитател на Класа