Сочи - символът на възраждаща се Русия !

Олимпийската столица Сочи днес е символът на възраждаща се Русия. Категоричен съм в тази своя констатация, защото имах щастието да посетя черноморския курорт, разположен на територията на Руската Федерация и да се насладя на красотата на природата, да усетя топлотата на руската душа и да видя невероятните постижения преродили някогашния форт Александрия в туристически диамант.

Заедно с мои колеги журналисти се отправихме към олимпийската столица на крилете на Аерофлот. Исках да се насладя на планината Красная поляна, да видя фантастичния стадион „Фишт", да покарам ски в Горки город и да скоча с бънджи от уникалния атракцион Скай парк. Учудих се, че през първите три месеца на годината няма директни полети по дестинацията Варна - Сочи. Ако към това прибавим и необходимостта от изваждане на визи, за българи и руснаци, то ето Ви две основателни причини, които препятстват скокът в обмена на туристи. Питам се, господа политици: Защо и днес, все още, градим бариери, след като загубихме толкова усилия, за да разрушим стените?!

 

 MG 5556


ОЛИМПИЙСКИ ОТБЛЯСЪЦИ


Китайците са навсякъде. Това е фрапиращ факт, който няма как да подминеш, когато кацнеш на огромното летище „Шереметиево" в Москва. Международното летище е второ по големина в Руската Федерация, след „Домодедово". Тук се обслужват над 20 млн. пътници годишно. Кацаме на терминал D, който обслужва само Аерофлот. Мерките за сигурност са повишени, така че се налага да се съблечем, събуем и да бъдем сканирани няколко пъти, преди да се отправим с вътрешен полет за Сочи.

 

DSCN2300


Кацаме в града, станал наша заветна цел. Посрещат ни нашите домакини – директорът на медийния фестивал „Моя провинция" - Елена Фоминых и финалистите от последното издание на конкурса. С тях отдавна вече сме приятели. И не само, защото в България търсихме отговорите на не един и два професионални въпроси - отнасящи се до журналистическите стандарти и медиите, но най-вече защото успяхме да преоткрием в диалога си общите славянски ценности, емоции, да преживеем по еднакъв начин вълненията от споделеното, да срещнем душите и сърцата си в единно поле, изградено от искрено приятелство и близост. В късния час ни посрещат и светлините на олимпийските кръгове на морската руска столица Сочи. Трябва да отчетем, че повече от 50 милиарда долара са инвестирани в града, за да може откриването на 22-рите Зимни олимпийски игри да бъде запомнено като невероятно и неповторимо зрелище с изключителен мащаб, парад на иновации и технологии. От тази крупна сума половината /737 милиарда рубли/ е осигурена от частни инвеститори, а другата е отделена от федералния бюджет. Забележително! Нали помните - 40 000 души бяха на трибуните на стадион Фишт, а 3 милиарда зрители бяхме пред екраните.

 

1417013683 novyj god v sochi aqua loo iz volgodonska tolko panda tur edem ot komsomolca novogodnyaya noch vklyuchena vse vklyucheno-4 1

 

 УДОВОЛСТВИЕТО "АКВАЛОО"


Настанихме се в прекрасния хотел на Аквапарка „Аквалоо". 2800 рубли на човек струва нощувката в апартамент „Лукс" в комплекса. Срещу тази сума разполагате с 2 отделни спални, обзаведен с всякаква техника просторен хол, кухня - бокс и комфортна баня с тоалетна. Гледката от балкона на хотела е някак приказна - морския бряг граничи с живописен игрален комплекс, в който изненадващо присъства и Виенско колело, и множество водни пързалки. Отправяме се веднага към приземния етаж, за да посетимАквапарка, който разполага с дузина минерални басейни, вътрешна водна пързалка, сауни, джакузита и басейн с черноморска вода. Веселото настроение, хубавата музика и напитки на корем са част от цялото позитивно излъчване от което ставаш част съвсем неусетно. Просто се усмихваш и се наслаждаваш на водните забавления. Отпускаш се, забравяш за всичко и релаксираш. Пълноценната водна наслада те изпраща директно в безвремието и политаш назад към детството си, за да намериш отново себе си и да си спомниш за най-съкровените мечти, които си обещал на себе си, че някога ще докоснеш.

 

DSCN2402

СКАЙПАРКЪТ И МОСТЪТ КЪМ ЖИВОТА


Скайпаркът на Сочи е място, което предлага невероятни екстремни преживявания. Тук се намира и най-дългият висящ пешеходен мост в света, който се намира между върховете на планината. Предстои Гинес да регистрира това постижение. Дължината на съоръжението е 439 метра, което е изградено на височина 207 метра. Авторската идея е на новозенландския пътешественик Алън Хакет, който открива подобни атракциони в Австралия, Сингапур, Китай, Франция и Германия. От 1986 г. започва реализирането на проекта. Повече от 3.5 милиона са бънджи скоковете от моста в парка на приключенията, който е куриран лично от изобретателя Ей Джей Хакет. Да се отдадеш на вълнуващото екстремно преживяване – скок, който те изправя лице в лице със смъртта и ти прожектира на лента за миг живота ти, е въпрос на личен избор. Неконтролируем адреналин, възможност да предизвикаш инстинктите си, миг на изкореняване на страха или стрес за цял живот? Всеки сам е свободен да преценява. Идеята ми е да вдишам свободата. Решавам, че ще погледна от най-високата площадка на моста, докато отпия от неповторимия Краснодарски чай, примесен с коняк. Тръгвам по моста на живота. Докато извървявам почти половин километър във въздуха имам привилегията да наблюдавам от птичи поглед цялата панорама над града, но и да премина мислено през най-важните моменти от живота си. Избирам точка от трасето в която да постоя, правя си екстремно историческо селфи и застивам, за да се насладя на самотата на върха. Изживяването е неповторимо.

 

DSCN2367

ГОРКИ ГОРОД – ФИЛМОВИТЕ ДЕКОРИ СА РЕАЛНОСТ

 

Да бъдеш в Сочи и да не посетиш Горки город би бил непростим пропуск. Разбира се, че поискахме да го видим. Журналистическият микробус ни отведе в този зимен курорт, който изглежда толкова красиво, с изключително ярки и атрактивни цветове на фасадите на красиво проектираните хотелски комплекси, подредени по поречието на река Сочи, че усещането е, че сякаш се намираме сред току-що построените декори на сгради в киноцентър. Курортът, разположен в Красна поляна, работи целогодишно. По време на зимните олимпийски игри Горки город бе „Градът на журналистите". В селището присъстват световни брандове в хотелиерството, сред които и френската верига Radisson. Курортът разполага с огромен брой лифтове и невероятни удобства и разнообразни възможности за практикуване на любимите Ви зимни спортове. Инфраструктурата и условията отговарят не отстъпват по нищо на водещи световни курорти. Уникалното предимство на Горки город е това, че той съчетава в един природен микс морето с планината. Да, Красна поляна е достойна конкуренция на Алпийските курорти от Централна Европа.

 

DSCN2352

НАС НЕ ДОГОНЯТ!


Руската ривиера, както наричат Сочи - най-пъстрият колоритен и екзотичен град в Руската Федерация, заради мекия му субтропичен климат, удивителното богатство на флора и фауна е разположен по протежението на Черно море на цели 145 км. Курортът е и най-дългия град в Европа. „Нас не догонят" казват гражданите на Сочи, в унисон с посланието на едноименния хит на „Тату", станал музикален химн на зимните олимпийски игри. Със сигурност никой не би могъл да догони устрема на жителите на града, които не само са изключително щастливи от сътворения град на красотата, но и полагат неимоверни усилия, за да пазят и развиват постигнатото. Бъдещето започва от вчера. В това вярват младите хора, които масово се завръщат след обучението си в университетите из цяла Русия, за да запретнат ръкави и сърцато, упорито и отдадено да работят за подема на своя град. Сърдечността, добротата, гостоприемството и слънчевото настроение , които излъчват местните хора са част от цялата неповторима магия, която ще ви кара да искате да се завръщате в града, закрилян от Свети Архангел Михаил, отново и отново. Подарете си това изживяване!

DSCN2427

Станете почитател на Класа