Съдия от ВСС за Мартин Божанов: За 20 години практика не съм с сблъсквала с толкова немислимо поведение

Съдия от ВСС за Мартин Божанов: За 20 години практика не съм с сблъсквала с толкова немислимо поведение
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.02.2024
  • Сподели:

Даниела Марчева е член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя е участвала в изслушването на двамата съдии, които твърдят, че са били изнудвани и заплашвани от покойния вече Мартин Божанов-Нотариуса. В ефира на Нова телевизия тя посочи, че за 20-годишната си кариера не се е сблъсквала с толкова немислимо поведение.

„Заплахите към колегите присъстват включително в открити съдебни заседания, които са публични и се записват. За мен беше шокиращо. Това чувство на безнаказаност – да заплашваш съдии по време на съдебни заседания, пред други хора, е немислимо поведение”, коментира Марчева.

Имената на двамата съдии, които са се оплакали пред ВСС, са Цветко Лазаров и Владислава Цариградска. Според Марчева, тя е сезирала съдиската колегия и ВСС за заплахите срещу тях.

"Това, което те споделиха, беше шокиращо. Като цяло имаше заплахи и в открити съдебни заседания, личеше чувството за безнаказаност от отправящите заплахи. Тогава, през 2021 година предложих да се поиска информация от Висшия адвокатски съвет, за да се предприемат действия срещу цитираните адвокати, позволили си да отправят заплахи. Предложих и да се поиска информация от МВР, от останалите институции. но колегите се обявиха против."

Станете почитател на Класа