Съдът в Стара Загора разглежда мярката на нападателя на Дебора

Съдът в Стара Загора разглежда мярката на нападателя на Дебора
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.08.2023
  • Сподели:

Очаква се днес Окръжният съд в Стара Загора да разгледа мярката за неотклонение на Георги Георгиев, обвинен за жестокото нападение над 18-годишната Дебора.

 

26-годишният охранител пледира невинен и иска да бъде пуснат от ареста.

Случаят предизвика вълна от обществено недоволство и протести в цялата страна.

Снощи в София и в редица градове се проведе второто национално протестно шествие срещу насилието. В столицата демонстрацията беше под наслов "Не на насилието! Няма да мълчим! Нито една повече!".

Участниците отправиха редица искания към институциите и настояха за ново извънредно заседание на Народното събрание за приемане на още законодателни промени за превенция на домашното насилие и за по-ефективна защита на жертвите.

 

 

Сборният пункт на участниците в протеста беше Съдебната палата в столицата, след което те се отправиха на шествие до Народното събрание. В понеделник, на извънредно заседание, депутатите приеха на първо и второ четене промени в Закона за защита от домашно насилие. Те включиха и специална дефиниция на "интимна връзка" и я приравнят на фактическото съжителство с брак или без брак. Също така депутатите одобриха на първо четене поправки в Наказателния кодекс за по-строги санкции при нанасяне на телесна повреда. Според протестиращите това е добра крачка, но има нужда от още законодателни промени.

 

СНИМКИ: Lupa.bg

 

Сред другите искания на протестиращите са откриване във всяка област на страната на кризисни центрове за пострадали от насилие, незабавно въвеждане на дефиниции за насилие, основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола. Заради думи на Вежди Рашидов на неизключен микрофон в почивката на извънредното заседание на парламента от понеделник протестиращите поискаха и оставката му като депутат от ГЕРБ-СДС. Той подаде оставка като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и като председател на парламентарната комисия по културата и медиите.

Акцията приключи на Орлов мост, но без блокада на ключовото кръстовище.

Днес в 10 ч. пред парламента протестиращи ще поискат оставката на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов като народен представител заради нецензурното му изказване по адрес на жените, станали жертви на насилие. 

Станете почитател на Класа