Новите промени: Как ще се доказва интимна връзка между жертва и извършител?

Новите промени: Как ще се доказва интимна връзка между жертва и извършител?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.08.2023
  • Сподели:

Правната комисия се събира на извънредно заседание, за да обсъди предложените промени в Закона за домашното насилие и Наказателния кодекс. Текстовете, изготвени от „Продължаваме промяната - Демократична България”, ГЕРБ - СДС и ДПС, обаче срещат критика сред юристите.

 

 

Според вносителите от ПП-ДБ досега не е имало политическа воля за включването на по-специфични случаи. Ако обаче предложенията им минат в зала, интимната връзка ще получи официален статут на междуличностни отношения. Юристи обаче недоумяват кой и как ще доказва дали е имало интимна връзка, ако се стигне до процес.

В същото време адвокати и омбудсманът предлагат в Наказателния кодекс да бъдат включени и деянията, унижаващи човешкото достойнство.

Според вносителите интимна връзка е „доброволен, относително траен съюз, между две лица,  независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения“.

„Какво казва законът с това изискване? Имайте интимна връзка, за да имате право на защита, няма ясна и точна дефиниция. Дефиницията, която е направен опит да се даде, е меко казано несериозна”, категоричен е адвокат Пламен Борисов.

Ако промените бъдат приети, жертвите на домашно насилие ще получават по-бързо защита, мотивират се вносителите. „В рамките на 24 часа съдът може да разпореди, че този насилник трябва да спре всякакъв контакт и полицията трябва мигновено да приведе тази заповед и това разпореждане в съответствие”, каза Калина Константинова, депутат от ПП-ДБ.

За Виктор Павлов и Светослав Светиев промените са добри, но има какво да се желае. И двамата от години водят дела за родителски права и твърдят, че са жертва на психическо насилие от бившите си партньорки.

„Вадя ограничителна заповед срещу майката на дъщеря ми, защото тя не я пуска да дойде при мен. Като по този начин ограничава правото ѝ да се вижда с мен”, споделя Виктор Павлов.

След 10-годишна съдебна сага той не разбира защо психическото насилие отново не е включено в Закона за домашното насилие. „Много често има психическо насилие, получава се Синдром на родителско отчуждение, децата се отчуждават от родителите, без да е ясно защо”, посочи още Павлов.

Светослав Светиев два пъти е бил с обвинение за домашно насилие. Първият път бившата му партньорка го уличила в насилие спрямо детето им. Съдът оправдал Светослав. Последвало ново обвинение след спор, казва мъжът. Спечелил и второто дело. „Всеки може да заведе дело за домашно насилие”, заяви той.

Освен че интимната връзка ще придобие официален статут, с промените в Наказателния кодекс депутатите са готови и да завишат наказанията за нанасяне на лека и средна телесна повреда. А адвокати и омбудсманът предлагат инкриминиране на деяния, унижаващи човешкото достойнство.

Адвокат Михаил Екимджиев уточни: „Всички случаи на изтезание, и нечовешко, унизително третиране, дори когато те не оставят следи по тялото и не представляват телесна повреда по смисъла на Наказателния кодекс”.

Автоматичното увеличение на наказанието няма да спре насилниците, категоричен е правозащитникът.

„Независимо дали те са прояви на полицейска бруталност, или домашно насилие, или просто забавление на обикновени садисти трябва да бъдат криминализирани, за да бъде защитена човешката психика и човешкото достойнство”, посочи Екимджиев.

 

Станете почитател на Класа