Невинни: Трайков, Дянков и Прокопиев!

Невинни: Трайков, Дянков и Прокопиев!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.05.2021
  • Сподели:

 

Прокуратурата не е протестирала пред ВКС оправдателните присъди на бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, издателя Иво Прокопиев и трима мениджъри от дружеството “Булброкърс”. Срокът е изтекъл на 5 май.

 

Шестимата бяха подсъдими по делото за продажбата на миноритарния дял на държавата в дружеството EVN. Прокуратурата твърдеше, че умишено са занижили цените при листването на държавните акции на фондовата борса.

И тримата, както и инвестиционните посредници, бяха оправдани на първа и на втора инстанция. Магистратите и от спецсъда, и от апелативния спецсъд посочиха,че обвиненията са несъставомерни, подсъдимите не са виновни, защото няма извършено престъпление.

 

След първоинстанционното решение главният прокурор Иван Гешев обяви в туитър, че битката е загубена, но войната срещу олигархията продължава.

 

Всеки прокурор има вътрешни убеждения по дадено дело, коментира говорителката на главния прокурор Сийка Милева. И допусна възможността колегата ѝ да се е съгласил с мотивите на съдиите на двете съдебни инстанции, които оправдаха шестимата.

 

А Трайчо Трайков, в момента кмет на столичния район “Средец”, коментира изхода на делото във фейсбук профила си. Там посочи, че от държавното обвинение “лъгаха, деляха на нула, за да им излязат сметките”, но не са се извинили. Гражданското дело по случая, заведено от антикорупционната комисия, продължава. “Тепърва ще трябва да се боря в съда за правото да разполагам с парите и имуществото си”, завърши публикацията си кметът.

 

Станете почитател на Класа