Прокурорската колегия потвърди, че Кьовеши не е "върнала" БГ обвинителите, а е поискала информация

Прокурорската колегия потвърди, че Кьовеши не е "върнала" БГ обвинителите, а е поискала информация
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.03.2021
  • Сподели:

В писмото на европейския главен прокурор дори се посочва, че високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите на кадровия ни орган

 

 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) потвърди официално, че ще разгледа и обсъди писмото на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши във връзка с поисканите уточнения от държавата ни относно 7 от 10-те излъчени делегирани прокурори идната сряда. От изявлението на кадровиците пък става пределно ясно, че всъщност Кьовеши не е "върнала" 7-те български представители, както се твърдеше в някои медии, а е поискала допълнителна информация за професионалното им развитие, пише "Правен свят".


„На редовното си заседание, насрочено за 10 март 2021 година (сряда) Прокурорската колегия на ВСС, ще обсъди писмото от Европейския главен прокурор – Лаура Кьовеши, с което в съответствие с чл. 1 от Решението на колегията на Европейската прокуратура от 16 ноември 2020 г. за определяне на правила относно процедурата за назначаване на европейски делегирани прокурори, е изискана допълнителна информация, относно излъчени кандидати от Република България“, пишат от органа.

Прокурорската колегия уточнява, че в писмото на Кьовеши се посочва, че „високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори от страна на Република България“.

И от кадровия орган припомнят, че процедурата е в ход и все още не е приключила. Прокурорската колегия на ВСС излъчи 10 делегирани прокурори, колкото бяха поискани от кабинета на Кьовеши. По регламент, обаче са необходими едва двама, за да може институцията да заработи и у нас.

Едно от възраженията в писмото на европейския главен прокурор относно част от излъчените кандидати беше, че някои от номинираните били следователи и съдии и нямали необходимия стаж. Членове на ВСС от своя страна съзряха в тази критика явна дискриминация по отношение на българските магистрати.

 

 

Станете почитател на Класа