СДС поиска Илиян Михов да коригира идеите си за валутния борд

Райко Байчев

Номинираният за вицепремиер Илиян Михов да се разграничи категорично от идеите си за излизане от валутния борд и невъзприемане на еврото. Това поиска вчера председателят на СДС Мартин Димитров. „Виждаме опасност от три идеи, касаещи трите сфери на олигархията в България – излизане от валутния борд, отхвърляне на еврото като основна валута и желание да се направи атомна централа“, каза още Мартин Димитров. Той коментира, че две от трите основни цели на олигархията се подкрепят от Илиян Михов. Мартин Димитров заяви, че СДС ще подкрепи гласуването на Николай Младенов като външен министър и на Аню Ангелов като министър на отбраната днес в парламента, тъй като страната се намира в криза и има нужда от подкрепа. „Премиерът обаче да излезе и да каже, че няма опасност от промяна на валутния борд“, каза Димитров.
„ДПС няма да подкрепи предложените от премиера персонални промени в кабинета“, каза Лютви Местан – зам.-председател на ДПС. Той изрази надежда да има активни дебати по реформите на правителството.
Социалистите също обявиха, че ще гласуват срещу промените в правителството, и поискаха оставките на министрите на финансите, на здравеопазването и на околната среда. „Ако Бойко Борисов беше адекватен на ситуацията в страната, той първо трябваше да поиска смяната на финансовия министър Дянков. Дянков е идеолог на всички реформи в кавички - в здравеопазването чрез закриването на болници и това, което налага като реформа в науката”, каза Станишев.


Първанов: След изборите България остана предсказуема

Във времето след парламентарните избори е налице последователност, предсказуемост в поведението на България в ЕС и НАТО. Това заяви вчера президентът Георги Първанов на традиционния прием за ръководителите на дипломатически мисии, акредитирани у нас, на който държавният глава беше домакин. „Ние доказахме, че на България може да се разчита, когато става дума за приемането и реалното приложение на Лисабонския договор, за разширяването, за други важни въпроси от дневния ред на ЕС“, посочи държавният глава.

Станете почитател на Класа