Румяна Желева не може да стане евродепутат

Българският евродепутат Андрей Ковачев, който влезе в Европейския парламент на мястото на Румяна Желева, заяви, че няма начин тя да се върне отново в парламента, съобщава Дарик радио. Той поясни, че когато депутат реши да напусне ЕП, за да стане министър, и след това се оттегли от министерския пост, няма процедура за връщане в Европарламента.
От Европейската народна партия съобщиха, че Желева остава заместник-председател на партията и нейното напускане не подлежи на дискусия, тъй като е уважаван член.
Румяна Желева заяви в интервю за БНР, че върху нея не е упражнен натиск, за да вземе решението да оттегли кандидатурата си за еврокомисар и външен министър на България. Тя уточни, че е направила решителната крачка в момента, в който е излязло правното становище на Комисията по правни въпроси към Европейския парламент.
На въпрос, как оценява събитията от последната седмица, Желева обясни, че за нея е важно, че правното становище потвърди, че няма конфликт на интереси. По думите й всичко, което се случи, е логичен край на кампания срещу нея, започнала много отдавна. Тя подчерта, че кампанията е инспирирана от либералите, осъществена от Зелените, в полза на социалистите.
Единственото нещо, което я учудва, е, че “се стигна толкова далеч”.
Говорителят на МВнР Драговест Горанов съобщи в отговор на въпроса на в. “Класа” дали ще бъде ли излъчен временно изпълняващ длъжността външен министър, че Желева остава на поста си в министерството, докато парламентът не се произнесе за оставката й.

Станете почитател на Класа