Пускат в интернет заседанията на парламента

Пленарните заседания на Народното събрание от вчера се предават в реално време в интернет страницата на парламента. Това съобщи председателят на парламента Цецка Цачева. Тя уточни, че с този проект се поставя началото на развитието на демократичната парламентарна публичност и на прозрачността на законодателството. Освен че правят заседанията си публични и достъпни, депутатите решиха вчера да направят размествания в съставите на някои от комисиите по предложение на ДПС.
Така хората на Доган получиха място в комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, след като парламентът избра Рушен Риза за неин член. Досега ДПС нямаха депутат в тази комисия, тъй като още при сформирането й в началото на 41-вото Народно събрание парламентът не одобри предложението им в нея да влезе Делян Пеевски. Така Риза освободи мястото си в комисията по земеделието и горите, а на негово място отива съпартийката му Петя Раева. Овакантеното от нея място в правната комисия заема Делян Пеевски. На пленарното заседание вчера също бе взето решение зам.-председателят на парламента Христо Бисеров от ДПС да напусне вътрешната комисия и на мястото му да влезе Камен Костадинов. За член на комисия по бюджет и финанси бе избран мажоритарният кандидат на ГЕРБ Борис Грозданов, който замени съпартиеца си Валентин Николов.
В кулоарите на парламента БСП заяви, че има проблем с комисиите. „Комисията за конфликт на интереси не е независим, а политически орган“, обяви депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова. „Преди четири месеца внесохме сигнал за конфликт на интереси при няколко министри, а от комисията се произнесоха, че такъв конфликт няма“, допълни тя. „Трябваше да се случи провалът на Желева в ЕП, за да видим как по един и същи случай се произнася правната комисия на Европейския парламент и комисията за конфликт на интереси в българското Народно събрание“, допълни още Нинова.

Станете почитател на Класа