Любен Корнезов: Няма да постигнем целта си със закона за нотариусите

Няма да постигнем целите, които си поставяме, с промените в закона за нотариусите. Това обяви вчера в пленарна зала депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов.
Депутатите гледаха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Законът е изготвен в съответствие с препоръките на Европейската комисия за предприемане на законодателни мерки за предотвратяване на възможността със сделките с недвижими имоти да се перат пари. Предвижда се при извършването на възмездни сделки, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, да се подава декларация, че сумата, посочена в акта, е действителната цена по сделката.
„Това по никакъв начин не гарантира, че действително ще се посочва истинската стойност на сделката“, опонира Любен Корнезов. Според него трябва да има някакви санкции, когато не се обявява реалната цена.
„Тази декларация ще има дисциплиниращ ефект“, заяви Павел Шопов от партия „Атака“. Той беше категоричен, че такава стъпка е трябвало да бъде предприета отдавна. Текстовете бяха приети на първо четене. От общо 103-ма гласували 100 депутати се обявиха "за", 1 „против" и двама се въздържаха.

Станете почитател на Класа