Кристалина Георгиева: Ще е трудно, но ще се справим

Екип на „Класа“

Ситуацията е нажежена, но тя лесно може да се успокои. Така коментира пред БНР номинацията си за еврокомисар вицепрезидентът на Световната банка (СБ) Кристалина Георгиева. По време на видеоконферентна връзка от Вашингтон вчера тя заяви: „Ресорът, който ми беше предложен, е свързан с теми за развитие, които са много близки до Световната банка - ние работим много за борбата с различни кризи, предоставяме помощ на страни.“
Кристалина Георгиева обясни, че е взела решението за пет минути, след като премиерът Бойко Борисов й се е обадил в ранните часове на нощта във Вашингтон. Тя потвърди също така, че е имала среща с президента на банката Робърт Зелик, който е подкрепил кандидатурата й. Договорът й там изтича през 2017 г., но е приела поради форсмажорните обстоятелства.
„Добрият имидж на страната ни в Европа и света е ценен за всички нас“, смята още новата българска кандидатка за еврокомисар и допълва: „Трябваше да поставя на везните своята работа в банката и това, което е необходимо за страната. Като поставих нещата на везните, надделя да приема предложението. Тя бе категорична, че опитът й в борба с климатичните промени ще бъде полезен. За „Класа“ коментира, че честотата на природните бедствия в последните десетилетия се е увеличила 4-5 пъти и сега трябва да вървим към „зелена икономика“. Вицепрезидентът на СБ съобщи също така, че никога не е имала фирма и няма дялови участия.
Новината, че България възнамерява да предложи на председателя на Европейската комисия (ЕК) нейното име за еврокомисар, дойде вчера към обяд от кабинета на Жозе Мануел Барозу. По-рано сутринта, пак извън България, от Страсбург, шефът на парламентарната група на ЕНП в ЕП Жозеф Дол съобщи, че Румяна Желева се оттегля от политическия живот, като уточни, че тя е подала оставка като кандидат за еврокомисар и като външен министър. Писмо на Желева до премиера Бойко Борисов с мотивите за решението й бе разпространено от българското МВнР.
Към 13,30 ч Борисов каза пред български журналисти, че е приел оттеглянето на Желева като кандидат за еврокомисар, тъй като „България има нужда от действаща Еврокомисия“. Той обаче не се е съгласил Желева да напусне поста министър на външните работи.
С номинацията на Кристалина Георгиева България може да поиска друг ресор в ЕК, смятат от Европейската народна партия, цитирана от „Фокус“.

Станете почитател на Класа