"Качи го на покрива и му вземи стълбата“. Как се избират лидерите в ДПС

"Качи го на покрива и му вземи стълбата“. Как се избират лидерите в ДПС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.07.2024
  • Сподели:

Ахмед Доган или Делян Пеевски? Втора седмица в ДПС върви позициониране на структурите. С почетния председател Доган или с един от председателите – Пеевски. Какво се случва в „районите на ДПС“?

 

 

 

"Изведнъж цялото население на с. Рибново – мъже, жени, младежи и деца, излизат на улицата. Много от мъжете и жените носели брадви, дървета и камъни“.

Така преди 60 години в Рибново спират милиционерите, дошли, за да сменят насилствено имената им. Те не позволяват на комунистическата власт да проведе „възродителен процес“ върху местното население. Това показват архивни документи, публикувани от Комисията по досиетата.

След падането на комунистическия режим Рибново се превръща в „район на ДПС“. Движението традиционно печели избори в селото.

60 години по-късно жителите на Рибново отново са на улицата, за да посрещнат с хляб и мед съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, а той да им каже, че „винаги могат да разчитат на неговата подкрепа и на ДПС“. Срещата е от предизборната кампания през юни. Месец по-късно от областната структура в Благоевград пишат, че застават зад Ахмед Доган.

В дните, в които по върховете на партията, въпросът е: Пеевски или Доган, проблемът в Рибново е, че отново са пред режим на водата. Около 3 хил. души живеят с това от години. През цялото време управляват все кметове от ДПС.

Припомняме събитията от Рибново, защото събеседникът ни в "Студио България" на Свободна Европа е роден там, но не е привърженик на ДПС. Той е част от "Да, България".

През 2021 г. съпругата му Айше Емин стана много популярна в социалните мрежи като символ на готовността на хората от смесените райони да излязат от модела на страха и зависимостите.

Разговаряме с Мустафа Емин за влиянието на ДПС в районите със смесено население.

 

Най-важното от интервюто

 

"Има един установен мит, политически мит, че турците и помаците са монолитна маса, която безропотно изпълнява това, което им възложат ДПС. Не е така".

"Пеевски се появи, както се появи Ахмед Доган през 90-те. С парашут".

"Качи го на покрива и му вземи стълбата. Това е моделът, по който в ДПС се избират партийните лидери. Така беше избран и Ахмед Доган".

"Днес много умело казват, че Пеевски и Доган са различни, но те дълго време бяха в единство. Дълго време се самообслужваха и обслужваха един друг собствените си интереси".

"Над парите има една друга категория, за която много, много не се говори. Това е властта. Там става въпрос за власт. Кой ще държи властовите структури в ДПС".

"Ветровете на промяната на новото време, на новото хилядолетие, в което ние живеем, отнесоха като пушилка идеите за „балансьора ДПС“ и идеята за „гарант за етническия мир“.

"С парички може да си купиш агитка, но не може да си купиш нацията. Не може да си купиш всички избиратели, защото имаме 4,5 млн.".

"[ДПС] са в идеен вакуум. Аз не чувам какво означава „няма връщане назад“ в лагера на Джевдет Чакъров. Нито чувам какво означава „новото начало“ на г-н Пеевски. Отсъства идеологическият разказ".

 

Митовете за ДПС

 

„Има един установен мит, политически мит, че турците и помаците са монолитна маса, която безропотно изпълнява това, което им възложат ДПС. Не е така“, каза Мустафа Емин. По думите му друг мит е, че „ДПС е гарант за етническия мир“.

Според Емин „Пеевски се появи [в Благоевград], както се появи Ахмед Доган през 90-те. С парашут“. Той каза, че моделът, по който се избират партийните лидери в ДПС е на принципа „качи го на покрива и му вземи стълбата. Така беше избран Ахмед Доган“.

По думите му не може Доган да пише „писма във времето, в което има пряка комуникация между хората в целия свят, а ти отказваш да влезеш с името си и реално да участваш в нещата“. В съобщение до медиите Доган поиска оставката на Пеевски и още пет души от ДПС.

Емин каза, че не може дълго време да продължи ситуация, в която „външен човек, с който не можеш да се срещнеш, да взема решения, касаещи правителството - ще подкрепим или няма да подкрепим правителство“. По думите му в конфликта Пеевски - Доган „става въпрос за власт. Кой ще държи властовите структури в ДПС“.

 

Влиянието

 

„Ветровете на промяната на новото време, на новото хилядолетие, в което ние живеем, отнесоха като пушилка идеите за „балансьора ДПС“ и идеята за „гарант за етническия мир“, каза Емин.

По думите му „любов с пари не се купува. Може да имате много пари, може да имате всичко, но любовта на избирателя и онова, което ще накара хората да гласуват, не са финикийските знаци“. Емин каза, че с „парички може да си купиш агитка, но не може да си купиш нацията. Не може да си купиш всички избиратели, защото имаме 4,5 млн. души“.

Според Емин ДПС са в идеен вакуум. „Аз не чувам какво означава „няма връщане назад“ в лагера на Джевдет Чакъров. Нито чувам какво означава „новото начало“ на г-н Пеевски. Отсъства идеологическият разказ“.

Станете почитател на Класа