Красен Станчев: Пазарът на труда у нас е склерозирал, липсва допир между нуждите му и образователната система

Красен Станчев: Пазарът на труда у нас е склерозирал, липсва допир между нуждите му и образователната система
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.06.2024
  • Сподели:

Има нужда от отдръпване на държавата от икономиката, нещо което липсва в последните години. Политиците нямат доверие на хората и за това не предлагат дългосрочни решения. Пазарът на труда у нас е склерозирал, като липсва допир между нуждите му и кадрите, излизащи от образователната система. Друг проблем пред пазара е и негъвкавото трудово право, тъй като Кодексът на труда е един от проблемите, за да не се запълват работните места.

Това коментира Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в студиото на Блумбърг Тв България.

Следизборната ситуация в България и ЕС дава повод за много изводи, като в кампаниите се наблюдаваше отказ от страна на кандидатите за обсъждане на глобалните теми, икономиката и геополитическите трусове, каза Станчев. Той смята, че по-скоро правителство ще бъде формирано у нас, а в ЕП може би ще наблюдаваме тройна коалиция, която да отговори на алармите в ЕС.

Ако разговорите за превръщането на ЕС във федерация продължат и постигнат евентуален успех, то ще видим намаляване на централното планиране на ниво съюз. И когато се появи дадена идея за регулации на цели сектори, то прилагането ѝ в по-голяма степен ще бъде оставяно на националните правителства.

Засилено коментираната Зелена сделка създава икономически пречки пред ЕС и партньорите му и понижава конкурентоспособността на блока. Гостът допълни, че регламенти като данъците за въглероден диоксид са неприложими в предложения модел. Това не значи, че амбициозните цели на ЕС в зеления преход не могат да бъдат забавени или стопирани.

Макроикономически ситуацията в България изглежда добре, но основният проблем е свързан със сивия списък относно прането на пари, като Красен Станчев обясни, че ако страната не излезе от него то ще бъдат вдигнати лихвените проценти, което би намалило конкурентоспособността на бизнесите и би забавило изравняването на доходите със европейските.

Пазарът на труда у нас е склерозирал, като липсва допир между нуждите му и кадрите, излизащи от образователната система. Друг проблем пред пазара на труда е и негъвкавото трудово право, тъй като Кодексът на труда е един от проблемите, за да не се запълват работните места. Съществува проблем и със силното влияние на профсъюзите.

Бъдещите приоритети на евентуално правителство би трябвало да започнат от подкрепа за Украйна, като там се крият и много икономически фактори за България. Също така трябва да бъдат премахнати привилегиите на осигурилите се в държавното осигуряване. Обществените поръчки са друго, над което трябва да се работи, тъй като осъществилите се без конкурс обществени поръчки у нас са 3 пъти повече от средното за ЕС.

Станете почитател на Класа