Калоян Методиев: У нас всеки си прави външна политика за свои си цели

Калоян Методиев: У нас всеки си прави външна политика за свои си цели
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.02.2024
  • Сподели:

Политологът Калоян Методиев написа критичен пост в личния си фейсбук профил по повод политическата обстановка в последните дни у нас. По димите му всеки си прави външна политика за свои си цели. Ето какво още написа той:

 

 

У нас всеки си прави външна политика за свои си цели. На 3 януари президентът Радев подписа някаква странна декларация в подкрепа на семействата с президента на Унгария Каталин Новак и на Сърбия Александър Вучич.

 

 

Откъде измисли тази позиция, защо в този формат, как се вписва в националния ни интерес…? В събота унгарката подаде оставка като президент заради педофилски скандал. Най-семейната антиценност е педофилията. Тройката се разпадна. В декларацията да защитават традиционното семейство като стожери на брака и възпитанието на деца останаха само Радев и Вучич.  

Това е пример как като се прави личен ПР на парче, а не държавна политика, се стига да печални резултати. По същите лични подбуди Борисов оглави външната комисия в парламента. ПП пък се заинати да вземе Външно министерство сред ротацията, за да обикалят за снимки.

Външната ни политика е извън контрол. Категорично се разпадна на анклави за лични цели и доносничество. Радев предаде газовите ни доставки на чужда държава със заробващия за България договор „Боташ“, ГЕРБ –ПП-ДБ отбраната и атомна енергетика за снимки пред камината. Такова външнополитическо дъно не сме стигали – политически лидери да лазят пред стажанти от посолства,  да подписват всякакви безумни декларации и антибългарски договори, да предават икономиката на страната и българските фирми за личния си интерес.

Външната ни политика трябва да е под един конец: премиер – външен министър – външна парламентарна комисия – президент.  Единна и лобистка за България. Сега е точно обратната. 

Останали сме 5 милиона души. Външната ни политика може да е функция само на икономическата ни сила. Външният министър, за който се разправят, е ключов само за държави-империи – ядрени сили, икономически великани, военни гиганти, демографски титани, глобални финансови центрове, бивши метрополии. Ние не сме нито едно от изброените. 

Затова трябва просто да се концентрираме върху оправяне на вътрешната политика, а външната после да се подреди в една линия от всички власти в името на тези 5 милиона души. Но няма да е с тези хора – те са само за личния си ПР и снимките пред камината.

 

Станете почитател на Класа