Екатерина Михайлова: Зад "прокурорското шоу" с привкус на подземен свят, стоят други интереси

Екатерина Михайлова: Зад "прокурорското шоу" с привкус на подземен свят, стоят други интереси
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Политиците имат място в натискането на бутона "ентър" и то е видимо със заявката от страна на кандидата за премиер Мария Габриел. Но зад това "прокурорско шоу" най-вероятно стоят други интереси.

 

 

Това каза в студиото на БНТ проф. Екатерина Михайлова, конституционалист, бивш политик и преподавател в Нов Български университет.

"Питам се по-скоро, освен политиците и прокурорите, които се включиха в това не много прокурорско шоу, а по-скоро политическо и дори с привкус на някакъв подземен свят, дали не седят и някакви други интереси, които не виждаме. Най-вероятно стоят - но един ден ще разберем, сега сме само наблюдатели на всички тези процеси", каза проф. Михайлова.

Според нея събитията от последните дни говорят за много лошо състояние на институциите и хората, които са в тях. Това води до неодобрение, недоверие, несигурност в това, което ни се предлага от страна на държавата през хората, които са най-високите позиции.

Екатерина Михайлова каза още, че не е виновна основно прокуратурата, а самият конституционен и съдебен модел и дори взаимоотношенията на политическите сили, които водят до това, че представителите във ВСС се пращат с определени политически визии.

За членовете на ВСС, които гласуваха за Гешев, а сега искат отстраняването му, каза, че фактът, че едни и същи хора буквално за часове променят позициите си, води до извода, че нещо друго стои зад това.

Според нея много хора прекрачват нормите и във ВСС, и в Народното събрание - там най-вече заради езика. Смята, че председателят на НС трябва да налага строги санкции и чрез отстраняване на народни представители, защото подобно поведение е недопустимо.

Посъветва, когато се правят промени в Конституцията за мястото в прокуратурата, да се действа след внимателен анализ, изслушване на всички мнения, преценка на рисковете, оценка на въздействие.

Проф. Михайлова каза още, че е оптимист за втория мандат с ротационни премиери.

 

Станете почитател на Класа