България и Египет договарят редовни авиолинии между двете страни

България и Египет договарят редовни авиолинии между двете страни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.02.2024
  • Сподели:

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на гражданската авиация на Египет Мохамед Аббас Хелми обсъдиха подписването на ново Споразумение за въздушен транспорт, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС). Министър Георги Гвоздейков и заместник-министър Анна Михнева-Натова са част от делегацията, водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, която е на посещение днес в арабската държава.

 

 

„Подписването на ново Споразумение би осигурило необходимите условия за редовни въздушни линии съгласно законодателството на Европейския съюз (ЕС) и развитие на търговските взаимоотношения и достъп до различни пазари на въздушните превозвачи“, подчерта министър Гвоздейков по време на разговорите.

Действащият към момента двустранен документ е подписан през 1959 г. Той не дава възможност за назначаване на превозвачи от Европейския съюз, освен български, по установените въздушни маршрути между България и Египет. През 2016 г. в София бе подписан Меморандум за разбирателство между въздухоплавателните власти на България и Египет, като са утвърдени четири въздушни линии от София до Кайро, Хургада, Луксор и Шарм Ел Шейх. Към момента не се осъществяват редовни директни полети между двете страни, припомнят от МТС. 

„Транспортът безспорно е приоритетна област в икономическите отношения между нашите две страни. Засилването на сътрудничеството във въздушния транспорт ще намали ограниченията по маршрутите, ще увеличи честотата на полетите и ще създаде възможност за по-голяма гъвкавост при ценообразуването“, заяви министър Георги Гвоздейков. Той бе категоричен, че новото Споразумение ще бъде от полза не само за превозвачите, но и ще има положителен ефект за развитие на туристическите и бизнес пътуванията между двете държави.

По време на визитата си в Египет министър Гвоздейков се срещна и с министъра на транспорта на Египет Камел Ал-Уазир. Двамата обсъдиха стъпки за задълбочаване на сътрудничеството в областта на жп и морския транспорт, както и възможността за откриване на Ро-Ро линия между пристанището в Бургас и египетските пристанища Александрия/Дамета. Египетската страна заяви интерес към концесионирането на българските пристанища и сподели своя опит при изграждането на инфраструктура за скоростни влакове.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и водената от нея делегация са на еднодневно официално посещение в Египет. Част от делегацията са още Тодор Тагарев, министър на отбраната, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа и Румен Радев, министър на енергетиката.

Станете почитател на Класа