Областната управа издига скеле около Паметника на Съветската армия в София

Областната управа издига скеле около Паметника на Съветската армия в София
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.09.2023
  • Сподели:

В петък по разпореждане на областната управителка Вяра Тодева започна издигането на конструктивно скеле около Паметника на Съветската армия в София.

 

 

Новината идва, след като на 25 август около монумента беше поставена метална ограда. Тя е част от план за безопасност на областната управа, който беше съставен след призив на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков през август. Причината е, че по паметника има плочи в недобро състояние, които могат да паднат.

 

 

 

Според прессъобщение на областната управа скелето е един от етапите на този план, като "същевременно се цели обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му".

През март Столичният общински съвет (СОС) гласува паметникът да бъде преместен от центъра на София, а през август Тодева започна първите стъпки към това.

 

Към 19 ч. беше поставена само част от скелето.

 

 

Малко преди поставянето на конструкцията около паметника в петък се събраха защитници на монумента, сред които депутатите от БСП Иван Ченчев, Георги Свиленски и Христо Проданов, както и Славчо Крумов от "Възраждане".

Няколко души, сред които лидерката на "Левицата" Мая Манолова, направиха неуспешен опит да съставят жива верига около паметника, а един от присъстващите беше задържан.

 

0опплк

 

 

Паметникът се превърна в част от предизборната кампания за предстоящите местни избори през октомври, след като Тодева задвижи процедурата по преместването му в началото на август.

Тогава привърженици на монумента от "Левицата", БСП и "Възраждане" откриха палатков лагер отпред. Скоро след това областната управителка каза, че преместването вероятно няма да се случи до края на годината.

По-късно фенове на футболния клуб "Левски" счупиха една от плочите с надписа на паметника. Преди дни протестиращи в София поискаха премахване на паметника от Княжеската градина.

Монументът е построен десет години след нахлуването на Червената армия в България в края на Втората световна война. Тогава СССР обявява война на България, а малко след това в страната се извършва деветосептемврийският преврат.

След 10 ноември 1989 г. множество граждани и политици искат премахването на паметника, тъй като той е построен с пропагандна цел от комунистическия режим. В началото на 90-те години Столичният общински съвет взима решение за преместването на монумента, но през следващите десетилетия то така и не е изпълнено.

 

 

Станете почитател на Класа