Софийската "Топлофикация" натрупа рекорден дълг от 1,6 милиарда лева

Софийската "Топлофикация" натрупа рекорден дълг от 1,6 милиарда лева
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Задълженията на общинското дружество "Топлофикация София" са стигнали 1,6 млрд. лева. Това стана ясно по време на дебата за приемането на бизнес плана на дружеството за тази година и на финансовия му отчет за 2021 г., съобщи mediapool.bg.

 

 

Стойността на задълженията беше съобщена от общинския съветник Прошко Прошков (ГЕРБ).

Сумата на задълженията надхвърля с 300 млн. лева годишния бюджет на Столичната община. По-голяма е и от общата сума на приходите на "Топлофикация – София", които за миналата година са били около 1,26 млрд. лева.

Задълженията са основно към държавните дружества "Български енергиен холдинг" и доставчикът на газ "Булгаргаз". Трупат се с години, а към момента устойчиво решение за намаляването им няма.

Още в началото на отоплителния сезон от ръководството на общината, както и от дружеството очакваха до края на тази зима, задълженията на парното към доставчици да стигнат 1,5 млрд. лева заради високите цени на природния газ и недостатъчно високите цени на парното за потребителите. Прогнозата очевидно е преизпълнена.

Вероятно проблемът ще продължи да се задълбочава, тъй като според разчетите на дружеството за 2023 г. се очаква загуба от близо 150 млн. лева.

По време на поредната дискусия по въпроса в Столичния общински съвет отново се говори как лошото състояние на дружеството се дължи на неадекватната регулаторна политика, която е в ръцете на държавната Комисия за енергийно водно регулиране. Тя определя цените на газа, продаван от "Булгаргаз", както и тези на парното и топлата вода, плащани от потребителите на "Топлофикация".

"Топлофикация не е в цветущо положение.

Увеличението на приходите е с 58%, а на разходите с 90%",

коментира общинският съветник Николай Стойнев от ГЕРБ. Той допълни, че дружеството продължава да плаща големи суми за квоти парникови газове. Близо 230 млн. лева за миналата година.

За лихви по дължимото към БЕХ и "Булгаргаз" пък се давали по 70 млн. лева на година.

Според общинаря от "Демократична България" Бойко Димитров проблемът идва и от изключително старите съоръжения на дружеството. "Ефективността при производството е едва 76%.

Отделно 18% от енергията отива за собствени нужди, а 13% се губи при преноса.

Няма как да очакваме, че при такива загуби по мрежата, "Топлофикация" ще може да предложи конкурентна цена. Трябва да се модернизират производствените съоръжения, а не да търсим разширение на топлоснабдителната мрежа", коментира той.

Станете почитател на Класа