"Кокаиновият кораб" за $40 млн. на Пабло Ескобар ли уби Къро?

"Кокаиновият кораб" за $40 млн. на Пабло Ескобар ли уби Къро?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Март 2021 г. Група български моряци са задържани с гигантско количество дрога в ЮАР, а ударът на местните власти се смята за попадение срещу част от международен канал за дрога, контролиран от дясната ръка на вече покойния колумбийски наркобарон Пабло Ескобар.

 

 

Местни анализатори, които отдавна следят разпределението и трафика на дрога в провинция Южен Кейп, превърната от години в "гара разпределителна" за контрабандните пратки с наркотици, които пристигат от Южна Америка, виждат ясна българо-колумбийска връзка.

Според публикации в тамошните медии стратегическото географско положение на района го е направил много привлекателен като място за логистичен център, от който опиатите поемали своя път към Европа и африканските страни.

 

Дрогата е маркирана с лого King Coca

 

Удара срещу четиримата българи, ченгетата отчитат като едно от най-големите постижения в последно време в борбата си срещу наркобизнеса. Корабът с пратката за милиони плава под панамски флаг, а корпусът му е боядисан с цветовете на българското знаме - бяло, зелено, червен.

При проникването на борда спецполицаите и детективите от отдела за наркотици в провинция Западен Кейп изземват близо тон кокаин на стойност 5 858 милиона ранда т.е. за около 40 млн. долара. Акцията е проведена в резултат на голяма разузнавателна дейност, по време на която разследващите добили информация за пристигането на риболовния кораб, който кара огромно количество дрога. При проникването на плавателния съд ченгетата откриват в три отделения тон компресиран кокаин, разпределен в 973 блока, съобщава на сайта си полицейското управление на провинция Западен Кейп.

 

Ченгета свалят контрабандата от кораба

 

Всички десет души на борда са задържани. Сред тях са четирима български моряци и шестима техни колеги от Мианма. В съда в град Вреденбург им бяха повдигнати обвинения за търговия с наркотици.

 

Задържаните моряци, сред които има четирима българи

От местната полиция не уточняват откъде е тръгнал корабът, за да стигне до ЮАР. Едно от най-важните от тях е да се установят произходът на дрогата и крайната дестинация на пратката. Криминалистите тръгват по интересна следа, която е логото върху всяка от опаковките с кокаин. Характерните особености на бранда могат да помогнат на разследващите да разнищят подробности около собствениците, изгорели със стока за 40 млн. долара. Черните пакети са с надпис King Coca под оранжево оцветена корона. Пликовете с дрогата са били натъпкани в спортни чанти от известна марка, които се рекламират като многофункционални и се продават онлайн за по около 20 долара.

Пабло Ескобар

 

Именно лого King Coca родило и версията, че е възможно задържаните моряци да са трафиканти от каналите, контролирани от дясната ръка на Пабло Ескобар. Според южноафрикански медии става дума за наркобарон с кубински произход, който бил титулуван като Крал на кокаина. Въпросният бос се установил през последните двайсет години именно в Кейптаун, за да се измъкне от американските власти, които го преследвали заради контрол и организация на мощни международни наркоканали.

Местни ченгета споделят за възможна връзка на мафиота с български емигранти в ЮАР, сред които е и разстреляният Красимир Каменов - Къро. Ако именно от него е зависела безопасността на пратката, това се превръща в основна версия. Защото загубата на 40 000 000 долара не се прощава.

 

Станете почитател на Класа