Децата на район Люлин почетоха делото на светите братя Кирил и Методий с арт- инсталация пред новостроящия се православен храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“

Децата на район Люлин почетоха делото на светите братя Кирил и Методий с арт- инсталация пред новостроящия се православен храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.05.2023
  • Сподели:

На големия български празник 24 май, когато почитаме мисионерското църковно-
просветно, духовно-образователно и възпитателно дело на светите братя Кирил и
Методий, стотици деца от столичния район Люлин изложиха свои рисунки на
специално монтирана 30 метрова ограда пред новостроящия се православен храм „Св.
патриарх Евтимий Търновски“.

 

 

 

Мащабната арт-инсталация носи името „Дух итрадиция“ и обедини всички участници под надслова –„Децата на „Люлин“ за буквите и бъдещето на България!“.
Арт-инсталацията съдържа детски произведения на тема българската азбука, просвета и славянска книжовност и ще бъде с постоянен характер. Чрез нея ще бъде  засвидетелствана почитта към всички просветители, книжовници и творци в българската история.

 

1


Инициативата е организирана от Сдружение за национален и духовен възход „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ и училищата от Столичния район „Люлин“ с подкрепата на Столична община-район „Люлин“ и радетели за доизграждането на най-големия български православен храм в страната за последните 30 години на името най-големия книжовник и отдаден духовник на Второто българско царство- патриарх Евтимий.
Дарителската кампания за събиране на необходимите 700 000 лв. за завършване на градежа на храма продължава и всички могат да станат съпричастни към проекта и да дарят на IBAN BG34STSA93000029634724 Титуляр: Църква Св. Патриарх Евтимий Търновски.

 

0сддсььь


До момента са осъществени изкопни дейности, излети са основите, изграден е подземният етаж и първата плоча. Купени са и десет камбани. Инициативата е подкрепена от Българската православна църква, от Столичната община и от район "Люлин", а проектът е дарение от архитект Атанас Вангелов.
В България няма друг храм, кръстен на Св. Патриарх Евтимий, а всичко, което е извършено е надежда, че значими неща могат да ни обединяват.

 

0веевсссд


“Спаси, Господи, Твоите люде и благослови достоянието Си, като даруваш на православния български народ победи над враговете, и запазваш с кръста Си Твоя народ. Амин.”

Станете почитател на Класа